Müzikoloji Seminerleri TBB 422 0 3 + 0 3 5
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. EMEL DEMİRGEN
Dersi Verenler Öğr.Gör. EMEL DEMİRGEN,
Dersin Amacı Müzik Bilimi anlamına gelen Müzikoloji, müzik ile ilgili yapılan bütün bilimsel çalışmaları ifadeetmek için kullanılır. Müziğin tarihi gelişimi yanında din, tıp, fizik, astronomi, matematik,arkeoloji, sosyoloji, felsefe, antropoloji, hukuk, ikonografi, görsel sanatlar, psikoloji, gibibilimlerle olan ilişkisini inceler. Avrupa’da müzikoloji çalışmalarının tarihi çok eskidir. Fakatçalışmalar daha sonraları çalışma konularına göre kategorize edilmiştir. Bu ayrımlardan ilki tarihimüzikoloji çalışmalarında olmuştur. İkinci ayrım teori konusunda üçüncü ayrım ise akustik,müzik psikolojisi, müzik sosyolojisi, müzik eğitimi, organoloji, ikonografi gibi konulardaolmuştur. Ayrıca, Karşılaştırmalı müzikolojinin gelişimi ve temelleri konusunda da değerlendirmeler 20.yy.´ın başı ile başlamış daha sonra bu çalışmalar, etnomüzikoloji başlığıaltında incelenmiştir. Bu ders ile dünyada ve Türkiye’de yapılmış olann müzkoloji ve etnomüzikoloji çalışmaları karşılaştırmalı olarak incelenecektir.
Dersin İçeriği Tarihsel müzikoloji. Tarihsel çalışmalar. Ses sistemi çalışmaları. Teori çalışmaları.Analiz çalışmaları. Müzikolojik çalışmalarda metot. Kaynak. Kaynaklarındeğerlendirilmesi. Karşılaştırmalı Müzikoloji. Etnomüzikoloji. Popüler hareketler.1945 sonrası gelişmeler. Bilim tartışmaları. Bilim olarak devrimler. Politikkavramlar, Enstitüler ve yapıları, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın geçmişi.Müzikoloji ve Etnomüzikoloji de çağdaş teorik konular; Teori ve kültür, Toplumlarve onların müzikleri, Etniklik, Ulusallık, Küreselleşme ve diaspora, Irk, Cinsellikve cinsiyet. Müzikolojinin diğer bilim dalları ile ilgisi. İnter-disipliner çalışmalar.Müzik antropolojisi. Müzik sosyolojisi. Müzik felsefesi. Müzik estetiği. Müzikpsikolojisi. Müzik pedagojisi. Akustik. İlk derlemeler. yeni tarihçiler. Müzik teorileri ve analiz.
1 1- Müzikoloji ve Etnomüzikoloji konusunda dünyada ve Türkiye’deyapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olma ve bu çalışmalarıkarşılaştırmalı olarak değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
2 2- Disiplinler arası çalışmalar konusunda dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmaları çözümler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
3 3- Bilimsel çalışma ve araştırma yeteneğini geliştirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
4 4- Makale ve rapor yazma, sunuş yapma yeteneğini geliştirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
1 Müzikoloji çalışma metotları ve kaynak incelemelerinin değerlendirilmesi
2 Tarihsel Müzikoloji, Tarih çalışmaları, Ses sistemeleri, Teori çalışmaları ve analizlerinin incelenmesi.
3 Karşılaştırmalı Müzikoloji, Etnomüzikoloji 1945 sonrası popülist hareketler, Müzikoloji biliminin kaynak inceleme raporları Disiplinler arası değişimler ve Politik çalışmalar
4 Avrupa ve Amerika enstitülerindeki bilimsel çalışmaların değerlendirilmesi
5 Günümüz kaynakları ve çalışmmaları müzikoloji ve etnomüzikolojinin gelişimi
6 Kültür teorileri . Ethnicity. Nationalism. Globalization ve Diasporas
7 Müzikolji çalışmalarının diğer ülkelerle iletişim yöntemleri
8 Irk, Sexuality and Gender. Kavramlarının diğer disiplinler arsında ilişkilendirmeleri
9 Türkiye’de ve Dünyada Disiplinler arası çalışmalar veAntropoloji ve sosyolojik çalışmaların katkıları
10 Türkiye’de ve Dünyada estetik ve felsefe çalışmaları
11 Türkiye’de ve dünyada Psikoloji ve pedagojik yaklaşımlar.
12 Türkiye’de Dünyada Karşılaştırılmalı Akustik, ses sistemeleri teori ve
13 Saha araştırmaları, saha araştırma teknikleri Bilgisaya ve elektronik müzik kullanımı bu belgelerin biriktirilmesi ve saklanması.
14 Müzikoloji ve etnomüzikoloji konusunda genel değerlendirme
Ders Notu BROOK, EDWARD, SHERMAN, Perspective in Musicology, Pendragon Press,
NY,1972
MYERS, Helen, Ethnomusicology – An Introduction,, The Norton/Grove
Handbooks in Music, USA,1992
NETLL, Bruno, The Study of Ethnomusicology, University of Illinois Press,
Urbana, 1983
Ders Kaynakları BOHLMAN , Philip, The Study of Folk Music in the World, Indina University
Press, USA, 1988
HESMONDHALGH,D.,BORN,G.; Western Music and Its Others, University of
California Press, London, 2000.
KROHN,Ernst, The Devolepment of Modern Musicology, Lincoln Bunce
Spiess,NY,1963