Vıdeo ve Film Eleştirisi GSF 048 0 2 + 0 2 4
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı Film eleştirisinin temel kuramsal yaklaşımlarının anlatılması, kuramsal bilgilerinden hareketle öğrencilerin film analizi yapabilmeleri amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği Bu ders film analizinde kullanılan temel kuramsal yaklaşımları ve film analizi uygulamalarını içerir
1 Film eleştirisinin temel özelliklerini ve işlevini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
2 Film dilinin temel öğelerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
3 Film analizindeki temel yaklaşımları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
4 Göstergebilimsel, tarihsel, sosyolojik, ideolojik, auteur, psikanalitik ve feminist eleştiri yöntemlerini kullanır Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Bireysel Çalışma, Ödev, Proje / Tasarım,
5 Film analizindeki temel yaklaşımları kullanarak bir filmi çözümler Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Bireysel Çalışma, Ödev, Proje / Tasarım,
6 Analiz ettiği filme ilişkin özgün bir eleştiri yazısı yazar Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Ödev, Proje / Tasarım,
1 Giriş, dersin kapsam ve amacı, seyirci-film ilişkisinin tartışılması, film eleştirisinin işlevleri, film kültürü geleneği içinde eleştirinin konumu, öznellik - nesnellik problemi, eleştirel yaklaşım biçimleri.
2 Film analizinde kullanılan temel kavramlar, film dilinin temel öğeleri
3 Mizansen ve kurgunun yapısı, sinematografik öğelerin örneklerle incelenmesi Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
4 Biçimcilik ve gerçekçilik: Alternatif anlatı yapıları ve sinematografik öğelerin kullanımı, Sinemada gerçeklik arayışı Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
5 Göstergebilimsel yaklaşım, göstergebilimin temel kavramları ve göstergebilmsel yöntemGöstergebilimsel eleştirinin kavramları ve yöntemleri anlatılır.
6 Göstergebilimsel eleştiri yönteminin uygulanması: film örneği Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
7 Auteur Kuram ve Autuer Eleştiri: Auteur eleştirinin uygulanması: Ingmar Bergman Sineması örneği Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
8 Tür filmi eleştirisi ve tür filmlerinin genel özellikleri, Hollywood ve anlatı kalıpları, örnek film analizi Ödev olarak belirlenen film izlenmelidir.
9 Sosyoloji, tarih ve sinema: eleştirel bağlam Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
10 İdeolojik yaklaşım, üretim ve dağıtım süreçleri perspektifinde film eleştirisi, örnek film analizi Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
11 Feminist yaklaşım: temel kavramlar, feminist eleştiri yönteminin uygulanması: film örneği 8. sınav Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
12 Psikanalitik yaklaşım: temel kavramlar, psikanalitik eleştiri yönteminin uygulanması: film örneği Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
13 Film eleştirisinde farklı yaklaşımların kesişmesi ve tartışmalar: örnek film analizi Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
14 Film eleştirisinde farklı yaklaşımların kesişmesi ve tartışmalar: örnek film analizi Ödev olarak belirlenen film/filmler izlenmelidir.
Ders Notu
Ders Kaynakları Corrigan, Timothy (2008). Film Eleştirisi El Kitabı (çev. Ahmet Gürata), Ankara: Dipnot Yayınları.
Foss, Bob (2009). Sinema ve Televizyonda Anlatım Teknikleri ve Dramaturji (çev. Mustafa Gerçeker), İstanbul: Hayalbaz Kitap.
Monaco, James (2002). Bir Film Nasıl Okunur? Sinema, Medya ve Multimedya Dünyası (çev. Ertan Yılmaz), İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
Oluk, Ayşen (2008). Klasik Anlatı Sineması, İstanbul: Hayalet Kitap.
Özden, Zafer (2004). Film Eleştirisi: Film Eleştirisinde Temel Yaklaşımlar ve Tür Filmi Eleştirisi, Ankara: İmge Kitabevi Yay.
Parsa, Seyide (2008). Film Çözümlemeleri, İstanbul: Multilingual Yay.
Andrew M. Butler (2011). Film Çalışmaları, İstanbul: Kalkedon Yay.
William Indick (2011). Senaryo Yazarları İçin Psikoloji, Çev: ertan Yılmaz, Agora Kitaplığı
Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Blain Brown, Hil Yayınları / Sinema Dizisi
Film Sanatı, David Bordwell , De Ki Yayınları / Sinema Tarihi-Kuramı Dizisi