Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mühendislik Deneyimi Uygulaması MMM 489 7 0 + 20 10 10
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MEDİHA İPEK
Dersi Verenler Prof.Dr. HATEM AKBULUT, Doç.Dr. YILDIZ YARALI ÖZBEK, Prof.Dr. HÜSEYİN ÖZKAN TOPLAN, Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA AKÇİL,
Dersin Yardımcıları

Prof. Dr. HATEM AKBULUT, Prof. Dr. AHMET ALP, Prof. Dr. FATİH ÜSTEL, Prof. Dr. SAKİN ZEYTİN, Prof. Dr. UĞUR ŞEN, Prof. Dr. ŞENOL YILMAZ,Prof. Dr. S. CEM OKUMUŞ, Prof. Dr. S. CAN KURNAZ, Prof. Dr. KENAN YILDIZ, Prof. Dr. H. ÖZKAN TOPLAN, Prof. Dr. ALİ OSMAN KURT, Prof. Dr. ŞADUMAN ŞEN, Prof. Dr. AKIN AKINCI, Prof. Dr. NİL TOPLAN, Doç.Dr. MEDİHA İPEK, Doç.Dr. A.ŞÜKRAN DEMİRKIRAN, Yrd. Doç.Dr. SERDAR ASLAN, Yrd. Doç.Dr. NURAY CANİKOĞLU, Yrd. Doç.Dr. AYSUN AYDAY, Yrd. Doç.Dr. YILDIZ YARALI ÖZBEK, Yrd. Doç.Dr. GÖZDE ÇELEBİ EFE, Yrd. Doç.Dr. MEHMET OĞUZ GÜLER, Yrd. Doç.Dr. MUSTAFA AKÇİL, Yrd. Doç.Dr. EDİZ ERCENK, Yrd. Doç.Dr. MEHMET UYSAL, Yrd. Doç.Dr. TUĞRUL ÇETİNKAYA

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerine temel mühendislik ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği konularında pratik kazandırmak

Dersin İçeriği

Metalurji ve Malzeme Mühendislerinin işletmelerde karşılaşabilecekleri olası işlemler mesleki, kalite ve yönetimsel işlemler hakkında temel bilgilerin edinilmesi amaçlanmıştır.

İşletme organizasyonu; parça/ürün projelendirme; malzeme tedarik süreci; imalat hazırlık işlemleri; kalite süreçleri; süreç denetimleri; malzeme ve ürün kontrolleri (özellik muayenesi); satış, satın alma, pazarlama ve lojistik; dış destekli proje hazırlama; ; iş sağlığı ve güvenliği ile iş etiği.  

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
Kaynaklar
Ders Notu

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İle ilgili tüm uygulamalı kitaplar

Ders Kaynakları

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İle ilgili tüm uygulamalı kitaplar

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi.
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.)
4 Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci.
10 Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 30
1. Proje / Tasarım 30
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
1. Performans Görevi (Atölye) 20
Toplam 100
1. Final 50
1. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 8 128
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 8 128
Toplam İş Yükü 256
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 10,24
Dersin AKTS Kredisi 10