Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sahih-İ Müslim Okumaları | ILA 436 | 8 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | Yok |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ERDİNÇ AHATLI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Prof. Dr. Abdullah AYDINLI, Doç. Dr. Hayati YILMAZ, Doç. Dr. Erdinç AHATLI |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Temel hadis kaynaklarından olan Sahih-i Müslimi tanıtıp, örnek bir bölüm olarak Eşribe (içecekler) bölümündeki hadisler çerçevesinde yeme-içme ahkam ve adabı konularında öğrenciyi bilgilendirmek. |
Dersin İçeriği | Bu derste, hadisler ışığında yeme içme konularında Hz. Peygamberin sünnetinde yer alan emir ve tavsiyeleri öğretmek amacıyla Müslimin Sahih adlı eserinin Eşribe (içecekler) bölümü okutulmaktadır. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Müslim ve el-Camius-Sahih adlı eserini tanır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
2 | Hz. Peygamberin yeme-içme ile ilgili emir ve tavsiyelerini kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
3 | Hz. Peygamberin yeme-içme adabı konusundaki tavsiyelerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
4 | Temel hadis kaynaklarından hadis metinlerini analiz eder. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
5 | Hz. Peygamberin hadislerini doğru anlayıp yorumlar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
6 | Hadis sened ve metinlerini usulüne uygun okuyup anlatır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Müslim ve el-Camius-Sahih Adlı Eseri | |
2 | İçkinin (hamr) haramlığı | |
3 | İçkinin yapıldığı kaplar | |
4 | Sarhoşluk veren her şeyin haramlığı | |
5 | İçilmesi mübah içecekler | |
6 | Kapların Örtülmesi | |
7 | Yeme-içme adabı | |
8 | Yeme-içme adabı | |
9 | Sofra adabı | |
10 | Davet adabı | |
11 | Yenilmesi mübah yiyecekler | |
12 | Faziletli yiyecekler | |
13 | Misafire ikram | |
14 | Müminin yemek tarzı |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Müslim, el-Camius-Sahih, İstanbul 1981. |
Ders Kaynakları | [1] Müslim, Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi, trc. Ahmed Davudoğlu, İstanbul 1973-1974 (Sönmez Neşriyat). [2] İbn Ebid-Dünya, Hadislerde İçkinin Yerilmesi, trc. Hüseyin Kaya, İstanbul 2007 (Ocak Yay.) [3] Ahmed b. Hanbel, el-Eşribe, Beyrut 1985. [4] Macid Ebu Ruhayye, el-Eşribe ve ahkamuha fiş-şeriatil-islamiyye, Amman 1980. [5] Abdülvehhab Abdüsselam Tavile, Fıkhul-eşribe ve hadduha, Beyrut 1985. [6] İbn Kuteybe, Kitabul-eşribe, Beyrut 1999. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | |||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | |||||||
5 | |||||||
6 | |||||||
7 | |||||||
8 | |||||||
9 | X | ||||||
10 | |||||||
11 | |||||||
12 | |||||||
13 | X | ||||||
14 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 70 |
1. Kısa Sınav | 5 |
2. Kısa Sınav | 5 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |