Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sahih-İ Müslim Okumaları ILA 436 8 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri Yok
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ERDİNÇ AHATLI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Prof. Dr. Abdullah AYDINLI, Doç. Dr. Hayati YILMAZ, Doç. Dr. Erdinç AHATLI
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Temel hadis kaynaklarından olan Sahih-i Müslimi tanıtıp, örnek bir bölüm olarak Eşribe (içecekler) bölümündeki hadisler çerçevesinde yeme-içme ahkam ve adabı konularında öğrenciyi bilgilendirmek.
Dersin İçeriği Bu derste, hadisler ışığında yeme içme konularında Hz. Peygamberin sünnetinde yer alan emir ve tavsiyeleri öğretmek amacıyla Müslimin Sahih adlı eserinin Eşribe (içecekler) bölümü okutulmaktadır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Müslim ve el-Camius-Sahih adlı eserini tanır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Hz. Peygamberin yeme-içme ile ilgili emir ve tavsiyelerini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Hz. Peygamberin yeme-içme adabı konusundaki tavsiyelerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Temel hadis kaynaklarından hadis metinlerini analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 Hz. Peygamberin hadislerini doğru anlayıp yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
6 Hadis sened ve metinlerini usulüne uygun okuyup anlatır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Müslim ve el-Camius-Sahih Adlı Eseri
2 İçkinin (hamr) haramlığı
3 İçkinin yapıldığı kaplar
4 Sarhoşluk veren her şeyin haramlığı
5 İçilmesi mübah içecekler
6 Kapların Örtülmesi
7 Yeme-içme adabı
8 Yeme-içme adabı
9 Sofra adabı
10 Davet adabı
11 Yenilmesi mübah yiyecekler
12 Faziletli yiyecekler
13 Misafire ikram
14 Müminin yemek tarzı
Kaynaklar
Ders Notu Müslim, el-Camius-Sahih, İstanbul 1981.
Ders Kaynakları [1] Müslim, Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi, trc. Ahmed Davudoğlu, İstanbul 1973-1974 (Sönmez Neşriyat).
[2] İbn Ebid-Dünya, Hadislerde İçkinin Yerilmesi, trc. Hüseyin Kaya, İstanbul 2007 (Ocak Yay.)
[3] Ahmed b. Hanbel, el-Eşribe, Beyrut 1985.
[4] Macid Ebu Ruhayye, el-Eşribe ve ahkamuha fiş-şeriatil-islamiyye, Amman 1980.
[5] Abdülvehhab Abdüsselam Tavile, Fıkhul-eşribe ve hadduha, Beyrut 1985.
[6] İbn Kuteybe, Kitabul-eşribe, Beyrut 1999.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1
2 X
3 X
4
5
6
7
8
9 X
10
11
12
13 X
14 X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 5
2. Kısa Sınav 5
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 10 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 5