Seyahat İşletmeciliği TRZ 503 0 3 + 0 3 6
Dersi Verenler Doç.Dr. BURHANETTİN ZENGİN,
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Nuray EKER, Arş. Gör. Ümit ŞENGEL
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu dersin amacı turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat işletmelerinin fonksiyonları ile turizm sektörü için taşıdıkları önemin belletilmesi, tur planlaması, hazırlanması, pazarlaması ve yönetim sürecinin nasıl gerçekleştirileceğini öğrencilere belletmektir
Dersin İçeriği Bu derste seyahat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tanıtılması kuruluş işleyiş ve fonksiyonlarının, hukuki ve organizasyonel yapılarının belletilmesi, seyahat işletmelerinin personel yapıları, ürünleri tur çeşitleri ve turlarda görev alan elemanlar, tur planlaması, turun hazırlanması, pazarlanması ve turun gerçekleştirilmesi
1 1) Seyahat sektörünün önemli işletmelerinin kuruluş, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili bilgi sahibi yapmak Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Benzetim, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
2 2) Seyahat işletmelerinin türleri ve organizasyon yapılarını, turizm sektörü içerisindeki önemlerini ve icra ettikleri fonksiyonları hakkında öğrencileri bilgi sahibi yapmaktır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Benzetim, Beyin Fırtınası, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
1 Seyahatin Ve Seyahat İşletmelerinin Tarihi Gelişimi (Dünyada Ve Türkiyede) İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
2 Turizmde Dağıtım Sistemi Ve Dağıtım Sistemleri İçerisinde Seyahat İşletmelerini Yeri Ve Önemi İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
3 Seyahat İşletmelerinde Organizasyonel Yapı Ve Hukuki Mevzuat İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
4 Seyahat Sektörü İşletmelerinden Seyahat Acentaları Ve Fonksiyonları İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
5 Seyahat Sektörü İşletmelerinden Tur Operatörleri Ve Fonksiyonları İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
6 Paket Tur, Tur Çeşitleri Ve Turlarda Görev Alan Elemanlar Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması Ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
7 Tur Planlaması (Hazırlanması); Destinasyon Seçimi, Satın Alma İşlemleri, Tamamlayıcı Hizmetlerin Ve Fiyatın Belirlenmesi Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması Ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
8 Turun Gerçekleştirilmesi, Yer Hizmetleri, Turun Yönetilmesi Ve Tamamlanması Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması Ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
9 Ara Sınav
10 Tur Operatörlüğü İşletmelerinin Temel Hizmetlerinden Tıcketıng (Biletleme) (Havayolu Biletçiliği) Yürik, E. Özkan Ve Türksoy Adnan (2002), Havayolu Ulaşımı Ve Biletleme, Turhan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
11 Ödev Uygulama ve Anlatımı İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
12 Ödev Uygulama ve Anlatımı İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
13 Ödev Uygulama ve Anlatımı İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
14 Ödev Uygulama ve Anlatımı İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak Ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
Ders Notu Zengin, Burhanettin (2004), Turizm İşletmeleri, Kitap İçinde 2. Bölüm Seyahat İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul
Yarcan, Şükrü Ve Peköz Metehan(2001), Seyahat İşletmeleri,
1618 Sayılı Seyahat Acentaları Ve Seyahat Acentaları Birliği Yasa Ve Yönetmelik Metni
Ders Kaynakları İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları Ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi
Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması Ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara
Yürik, E. Özkan Ve Türksoy Adnan (2002), Havayolu Ulaşımı Ve Biletleme, Turhan Kitapevi, Ankara
Mısırlı, İrfan (2001), Seyahat Acentacılığı Ve Tur Operatörlüğü, Detay Yayınevi, Ankara
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48