Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Laktik Asit Bakterilerinin Özel.ve Gıda End.Kull. GDM 615 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Laktik asit bakterilerinin sınıflandırılması, fizyolojisi ve gıda endüstrisinde kullanımı, sağlık ve hastalık üzerine etkileri hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği

Laktik asit bakterilerinin; sınıflandırılması, fizyolojisi, gıda endüstrisinde kullanımı, fermente gıdalarda stabiliteleri, laktik asit bakterikleri tarafından üretilen antimikrobiyal bileşikler ve bunların patojen ve bozulma etkeni olan bakteriler üzerindeki etki mekanizmaları, sağlık ve hastalık üzerine etkileri,kültür ve probiyotik olarak laktik asit bakterileri...

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Laktik asit bakterilerinin tanımı, morfolojik özelliklerini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
2 Laktik asit bakterilerinin endüstride kullanımı hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Laktik asit bakterilerinin ürettiği antimikrobiyal bileşikleri bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Sağlık ve hastalıkta laktik asit bakterilerinin önemini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 Laktik asit bakterilerinin toksisitesi hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
6 Fermente ürünlerde laktik asit bakterilerinin fonksiyonların bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sözlü Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Laktik asit bakterilerinin tanımı, morfolojik, fizyolojik özellikleri
2 Laktik asit bakterilerinin sınıflandırılması ve sınıflandırmada kullanılan yöntemler
3 Laktik asit bakterilerinin metabolizması
4 Laktik asit bakterilerinin endüstride kullanımı
5 Laktik asit bakterilerinin gıdadaki stabiliteleri
6 Laktik asit bakterilerden antimikrobiyal bileşikler
7 Sağlık ve hastalıkta laktik asit bakterileri
8 Probiyotik olarak laktik asit bakterileri
9 Laktik asit bakterileri ve ekzopolisakkaritler
10 Fermente süt ürünlerinde laktik asit bakterileri
11 Tahıl ürünlerinde laktik asit bakterileri
12 Fermente et ürünlerinde laktik asit bakterileri
13 Fermente sebze ve diğer ürünlerde laktik asit bakterileri
14 Dönem ödevleri ve sunumlar
Kaynaklar
Ders Notu

Laktik asit Bakterileri Ders Notu, Sakarya Üniversitesi.

Ders Kaynakları

1. Kılıç, S. 2008. Süt Endüstrisinde Laktik asit Bakterileri, Ege Üniv. Yayın No: 542, İzmir.
2. Salminen, S., von Wright, A. 1993. Lactic acid bacteria. Marcel Dekker, Inc., New York.
3. Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1999. Gıda Mikrobiyolojisi., Mengi Tan Basımevi, İzmir.
4. Erkmen, O, Bozoğlu T. Faruk, 2008. Food Microbiology 3: Food Preservation, İlke Yayınevi No:15
5. Erkmen O, Bozoğlu T. Faruk, 2008. Food Microbiology 1: Microorganisms, microbial growth, foodborne diseases and detection of microorganisms and their toxins, İlke Yayınevi No:13.
6. Yaygın H., Kılıç S., 1993. Süt Endüstrisinde Saf Kültür. Altındağ Ofset, İzmir.
7. Tunail N. 2009. Mikrobiyoloji. Pelin Ofset. Ankara.
8. Madigan M., Martinko J., 2010. Mikroorganizmaların Biyolojisi(çeviri). Palme Yayıncılık, Ankara.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 50
1. Sözlü Sınav 20
1. Performans Görevi (Seminer) 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ödev 1 20 20
Performans Görevi (Uygulama) 1 45 45
Toplam İş Yükü 145
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,8
Dersin AKTS Kredisi 6