Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Yöntemleri GDA 609 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları konusundaki eksikliklerinin teorik bilgiler yanında laboratuarda yapılacak uygulamalarla giderilmesi.
Dersin İçeriği Gıdalardaki mikroorganizmalar: bozulma etmeni mikroorganizmalar, patojen mikroorganizmalar, örnek alımı, mikrobiyolojik analiz yöntemleri, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, mikrobiyolojik kriterler ve standartlar, bakteri izolasyon ve identifikasyonu, hızlı teknikler, HACCP.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Mikroorganizmaların gıdalardaki fonksiyonlarını tartışır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
2 Gıdaların mikrobiyolojik analizinde uygulanan ön işlemeleri anlatır Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Kültürel sayım yöntemlerini uygular Anlatım, Deney / Laboratuvar, Sınav , Performans Görevi,
4 Bakteri izolasyonu yapar Anlatım, Deney / Laboratuvar, Sınav , Performans Görevi,
5 Bakteri identifikasyonu yapar Anlatım, Deney / Laboratuvar, Sınav , Performans Görevi,
6 Hızlı kültür yöntemlerini bilir Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Mikrobiyolojik analizler için örnek alınması ve örneklerin analize hazırlanması
2 Gıdaların mikrobiyolojik kontrolleri
3 Gıdaları bozan mikroorganizmalar
4 İndikatör organizmalar
5 Patojen mikroorganizmalar
6 Sterilizasyon etkinliğinin kontrolü ve mikrobiyel popülasyona göre gıdaların sterilizasyon yönteminin ve derecesinin belirlenmesi
7 Gıdaların mikrobiyolojik analizleri
8 Mikrobiyel analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
9 Gıda standartlarının hazırlanmasında mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik standartlar ve irdelenmeleri
10 Bakteri izolasyon ve identifikasyonu
11 Mikroorganizma sayısının belirlenmesinde hızlı yöntemler
12 Engeller teknolojisi ve uygulamaları
13 HACCP
14 Toplam kalite yöntemi
Kaynaklar
Ders Notu [1] Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDEMİR, Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü Ders Notları
Ders Kaynakları [2] Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, 2000, Ankara Üniversitesi
[3] Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, 2005, Prof. Dr. A. Kadir Halkman
[4] Food Microbiology and Laboratory Practice, 2005, Chris Bell, Paul Neaves & Anthony P. Williams
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 30
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 8 8
Ödev 1 20 20
Performans Görevi (Seminer) 1 20 20
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 153
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,12
Dersin AKTS Kredisi 6