Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sütçülük Artıklarının Değerlendirilmesi GDM 613 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri Süt Ürünleri Teknolojisi
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Peyniraltı suyu ve yayıkaltı gibi önemli sütçülük artıklarının değerlendirilmesi konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi ve bu konularda öğrencilerin düşüncelerini geliştirerek alternatif değerlendirme metotlarının ortaya konması amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği Süt ve ürünlerinin işlenmesi esnasında açığa çıkan artıklar ve bunların değerlendirme şekilleri.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sütçülük artıkları ve önemi hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
2 Sütçülük artıklarının bileşimleri ve özelliklerini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
3 Sütçülük artıklarının değerlendirilmesinin besinsel, biyolojik ve ekonomik önemi kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
4 Peyniraltı suyu kurutuma tekniklerini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
5 Peyniraltı suyundan laktoz ve protein üretimi hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
6 Sütçülük artıklarının diğer değerlendirme yöntemlerini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
7 Sütçülük artılarının değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sütçülük artıkları ve bileşmi
2 Sütçülük artıklarının özellikleri
3 Sütçülük artıklarının değerlendirilmesinin önemi besinsel, biyolojik ve ekonomik önemi
4 Sütçülük artıklarının konsantre edilmesi
5 Sütçülük artıklarının kurutulması
6 Sütçülük artıklarından laktoz üretimi
7 Sütçülük artıklarından protein üretimi
8 Sütçülük artıklarının içecek olarak değerlendirilmesi
9 Sütçülük artıklarından biyogaz üretimi
10 Sütçülük artıklarının diğer değerlendirme yolları
11 Sütçülük artıklarından elde edilen ürünlerin özellikleri
12 Sütçülük artıklarının depolama ve muhafazası
13 Sütçülük artıklarından elde edilen ürünlerin katkı ve benzeri şekilde değerlendirilmesi
14 Bazı süt ürünlerinde ve yöresel ürünlerde sütçülük artıklarının kullanılabilirliği
Kaynaklar
Ders Notu Sütçülük artıklarının değerlendirilmesi ders sunumları
Ders Kaynakları 1 ÜÇÜNCÜ,M. Süt Teknolojisi. www.ugurer.com.

2 DEMİRCİ,M. 2004. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık.

3 http://www.innovatewithdairy.com.Whey Ingredients

4 http://www.geafiltration.com.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi X
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 70
1. Final 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 1 2 2
Ödev 1 30 30
Performans Görevi (Uygulama) 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 10 10
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 152
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,08
Dersin AKTS Kredisi 6