Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Biyoteknolojisi GTP 211 3 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HÜLYA DEMİRHAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıda biyoteknolojinin temelini, gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemleri ve bu konudaki yeni gelişmeleri kavratmak
Dersin İçeriği Nükleik asitlerin yapısı ve özellikleri, genler ve gen klonlama, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve biyogüvenlik kanunu, endüstriyel biyoteknolojik prosesler ve uygulama alanları, enzim biyoteknolojisi
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Klasik ve modern biyoteknoloji yöntemlerini kavrar Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav ,
2 Genetiği değiştirilmiş organizmaları öğrenir; bunların sağlık, çevre ve etik boyutlarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Sınav ,
3 Biyogüvenlik ile ilgili hukuksal düzenlemeleri kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav , Ödev,
4 Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanımını ve üretim yöntemlerini kavrar Anlatım, Gösteri, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
5 Biyoteknolojinin gıdalarda kullanım alanlarını sıralar Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav ,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Moleküler gıda biyoteknolojisine giriş, klasik ve modern biyoteknoloji
2 Nükleik asitler
3 Genetik mühendisliği teknikleri
4 Genetiği değiştirilmiş organizmalar
5 Biyogüvenlik kanunu
6 Enzim biyoteknolojisi
7 Yağa uygulanan biyoteknoloji
8 Doku kültürü tekniği
9 Ara Sınav
10 Mikrobiyal transferler
11 Biyoteknolojideki son gelişmeler
12 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar
13 Gıda biyoteknolojisinin gıda endüstrüsine potansiyal etkileri
14 Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları [1] Food Biotechnology-Techniques and Applications. By Gauri S. Mittal. 1992. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, PA.
[2] Aran N. ‘‘Gıda Biyoteknolojisi’’ Nobel Yayın Dağ. Ltd. Şti., 2010, Ankara.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 115
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,6
Dersin AKTS Kredisi 4