Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Biyoteknolojisi | GTP 211 | 3 | 3 + 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HÜLYA DEMİRHAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda biyoteknolojinin temelini, gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemleri ve bu konudaki yeni gelişmeleri kavratmak |
Dersin İçeriği | Nükleik asitlerin yapısı ve özellikleri, genler ve gen klonlama, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve biyogüvenlik kanunu, endüstriyel biyoteknolojik prosesler ve uygulama alanları, enzim biyoteknolojisi |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Klasik ve modern biyoteknoloji yöntemlerini kavrar | Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, | Sınav , |
2 | Genetiği değiştirilmiş organizmaları öğrenir; bunların sağlık, çevre ve etik boyutlarını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, | Sınav , |
3 | Biyogüvenlik ile ilgili hukuksal düzenlemeleri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav , Ödev, |
4 | Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanımını ve üretim yöntemlerini kavrar | Anlatım, Gösteri, Örnek Olay, | Sınav , Ödev, |
5 | Biyoteknolojinin gıdalarda kullanım alanlarını sıralar | Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, | Sınav , |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Moleküler gıda biyoteknolojisine giriş, klasik ve modern biyoteknoloji | |
2 | Nükleik asitler | |
3 | Genetik mühendisliği teknikleri | |
4 | Genetiği değiştirilmiş organizmalar | |
5 | Biyogüvenlik kanunu | |
6 | Enzim biyoteknolojisi | |
7 | Yağa uygulanan biyoteknoloji | |
8 | Doku kültürü tekniği | |
9 | Ara Sınav | |
10 | Mikrobiyal transferler | |
11 | Biyoteknolojideki son gelişmeler | |
12 | Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar | |
13 | Gıda biyoteknolojisinin gıda endüstrüsine potansiyal etkileri | |
14 | Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | [1] Food Biotechnology-Techniques and Applications. By Gauri S. Mittal. 1992. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, PA. [2] Aran N. ‘‘Gıda Biyoteknolojisi’’ Nobel Yayın Dağ. Ltd. Şti., 2010, Ankara. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 115 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |