Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kalite Güvence Sistemleri ve Hijyen MYO 225 3 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. NİHAL KANAT
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi AYŞE NUR TAN, Öğr.Gör. NİHAL KANAT,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Kalite yönetim sistemlerinin uygulama yeterliliği ile personel hijyeni, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kuralları konularında uygulama yeteneğini kazandırmak.
Dersin İçeriği Kalite ilkelerini üretim ve hizmet sürecinde uygulamak, yönetimde kalite ve standartlarını uygulamak, liderlik uygulamalarını geliştirmek, politika ve stratejileri geliştirmek, çalışanların katılım uygulamalarını geliştirmek, süreçleri geliştirmek,kurumsal gelişimi ölçmek.
Hijyen ve sanitasyon kavramları, kişisel temizlik kuralları, sanitasyon kuralları, periyodik sağlık kontrolleri, işletmelerde elle temizlik ve dezenfeksiyon, otomatik temizleme sistemleri
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Kalite ilkelerini üretim ve hizmet sürecinde uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
2 Kalite süreçlerini yönetir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
3 Kalite standartlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
4 İşletmelerde politika ve strateji geliştirmek için fikir verir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
5 Hijyen ve sanitasyonla ilgili kavramları açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
6 Kişisel temizlik kurallarını uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
7 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyonu uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Kalite tanımı, temel kavramlar
2 Toplam kalite yönetimi
3 Kalite çemberleri
4 Haccp, Iso, Tse ilkeleri, yararları
5 Hijyen tanımları
6 Gıdaların mikroorganizmalar ile kontaminasyon kaynakları
7 İşletme hijyeni
8 Zararlılar ile mücadele
9 ARA SINAV
10 İş kıyafetleri ve koruyucu malzemeler
11 Periyodik sağlık kontrolleri,
12 Mikroorganizma insan ilişkisi
13 Besin hijyeni
14 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları 1. Akın, Özcan, Toplam Kalite Yönetimi ve İnsan. Ezgi Kitapevi Bursa 2001
2. Anon., 2013 Türk Gıda Kodeksi http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx Erişim: 05.12.2013
3. Graham,N.O.(1995)Quality in Health Care Theory Application and Evolution, Bronxville,Newyork
4. Meisenheimer C.G.(1992). İmproving Quality A Guide to Effective Programs
5. Shiomi H, Vada K.(1995) Fordism Transformed . Oxford University Press

1. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Doç.Dr. Semra KAYAARDI Kasım 2005 Sidaş Yayınları
2. Hijyen ve Sanitasyon Anadolu Üniversitesi Yayınları Yayın No:2349 Editör: Prof.Dr. Mustafa TAYAR
3. Süt İşletmelerinde Sanitasyon Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları Yayın No:17 Prof.Dr. Mustafa METİN, Dr. Gül Figen ÖZTÜRK
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 X
2 X
3 X
4 X
5 X
6 X
7 X
8 X
9 X
10 X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 10
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Final 1 20 20
Performans Görevi (Seminer) 1 5 5
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6
Dersin AKTS Kredisi 5