Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kalite Güvence Sistemleri ve Hijyen | MYO 225 | 3 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. NİHAL KANAT |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi AYŞE NUR TAN, Öğr.Gör. NİHAL KANAT, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Kalite yönetim sistemlerinin uygulama yeterliliği ile personel hijyeni, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kuralları konularında uygulama yeteneğini kazandırmak. |
Dersin İçeriği | Kalite ilkelerini üretim ve hizmet sürecinde uygulamak, yönetimde kalite ve standartlarını uygulamak, liderlik uygulamalarını geliştirmek, politika ve stratejileri geliştirmek, çalışanların katılım uygulamalarını geliştirmek, süreçleri geliştirmek,kurumsal gelişimi ölçmek. Hijyen ve sanitasyon kavramları, kişisel temizlik kuralları, sanitasyon kuralları, periyodik sağlık kontrolleri, işletmelerde elle temizlik ve dezenfeksiyon, otomatik temizleme sistemleri |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Kalite ilkelerini üretim ve hizmet sürecinde uygular. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
2 | Kalite süreçlerini yönetir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
3 | Kalite standartlarını açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
4 | İşletmelerde politika ve strateji geliştirmek için fikir verir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
5 | Hijyen ve sanitasyonla ilgili kavramları açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
6 | Kişisel temizlik kurallarını uygular. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
7 | Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyonu uygular. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kalite tanımı, temel kavramlar | |
2 | Toplam kalite yönetimi | |
3 | Kalite çemberleri | |
4 | Haccp, Iso, Tse ilkeleri, yararları | |
5 | Hijyen tanımları | |
6 | Gıdaların mikroorganizmalar ile kontaminasyon kaynakları | |
7 | İşletme hijyeni | |
8 | Zararlılar ile mücadele | |
9 | ARA SINAV | |
10 | İş kıyafetleri ve koruyucu malzemeler | |
11 | Periyodik sağlık kontrolleri, | |
12 | Mikroorganizma insan ilişkisi | |
13 | Besin hijyeni | |
14 | Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | 1. Akın, Özcan, Toplam Kalite Yönetimi ve İnsan. Ezgi Kitapevi Bursa 2001 2. Anon., 2013 Türk Gıda Kodeksi http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx Erişim: 05.12.2013 3. Graham,N.O.(1995)Quality in Health Care Theory Application and Evolution, Bronxville,Newyork 4. Meisenheimer C.G.(1992). İmproving Quality A Guide to Effective Programs 5. Shiomi H, Vada K.(1995) Fordism Transformed . Oxford University Press 1. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Doç.Dr. Semra KAYAARDI Kasım 2005 Sidaş Yayınları 2. Hijyen ve Sanitasyon Anadolu Üniversitesi Yayınları Yayın No:2349 Editör: Prof.Dr. Mustafa TAYAR 3. Süt İşletmelerinde Sanitasyon Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları Yayın No:17 Prof.Dr. Mustafa METİN, Dr. Gül Figen ÖZTÜRK |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | X | ||||||
6 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |