Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ambalaj Analizleri GAP 209 3 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. YELİZ PARLAK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Ambalajlama kavram ve analizlerini öğrenciye kazandırmak.
Dersin İçeriği Ambalajlama ve ambalajlamanın önemi, gıda bozulmaları ile ambalajlama arasındaki ilişki, ambalaj malzemelerinin kalite kriterleri ve gıda ambalajlarına uygulanan test ve analizler.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Ambalaj ve ambalajlama ile ilgili genel tanımlamaları yapar ve ambalaj malzemelerini sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Ambalaj malzemelerinin avantaj ve dezavantajlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Ambalajlanan gıda ürünlerinde analizleri yapar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Performans Görevi,
4 Ambalaj malzemelerinin sahip olması gereken kalite kriterlerini sıralar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
5 Analiz sonuçlarını standartlara göre değerlendirir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Performans Görevi,
6 Ambalajlama tekniklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ambalaj , ambalajlamanın önemi ve ambalajdan beklentiler.
2 Gıda bozulmaları ve ambalajlama ile arasındaki ilişkiler.
3 Ambalajlardan numune alma, cam ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler.
4 Ahşap ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler.
5 Teneke ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler.
6 Alüminyum ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler.
7 Plastik ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler.
8 Kağıt ve karton esaslı ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler.
9 ARA SINAV
10 Steril olmayan ambalajların kontrolü.
11 Migrasyon,aseptik paketleme ve kontrolü.
12 Modifiye atmosferde paketleme ve kontrolü.
13 Aktif ve akıllı ambalajlama ve kontrolü.
14 İşaretleme ve etiketleme kontrolü.
Kaynaklar
Ders Notu 1. Üçüncü,M. Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık 2007 İzmir
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 X
2 X
3 X
4 X
5 X
6 X
7 X
8 X
9 X
10 X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 6 6
Kısa Sınav 2 4 8
Performans Görevi (Uygulama) 1 4 4
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 108
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,32
Dersin AKTS Kredisi 4