Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Ambalaj Analizleri | GAP 209 | 3 | 2 + 1 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör.Dr. YELİZ PARLAK |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Ambalajlama kavram ve analizlerini öğrenciye kazandırmak. |
Dersin İçeriği | Ambalajlama ve ambalajlamanın önemi, gıda bozulmaları ile ambalajlama arasındaki ilişki, ambalaj malzemelerinin kalite kriterleri ve gıda ambalajlarına uygulanan test ve analizler. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Ambalaj ve ambalajlama ile ilgili genel tanımlamaları yapar ve ambalaj malzemelerini sınıflandırır. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
2 | Ambalaj malzemelerinin avantaj ve dezavantajlarını açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
3 | Ambalajlanan gıda ürünlerinde analizleri yapar. | Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, | Sınav , Performans Görevi, |
4 | Ambalaj malzemelerinin sahip olması gereken kalite kriterlerini sıralar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
5 | Analiz sonuçlarını standartlara göre değerlendirir. | Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, | Sınav , Performans Görevi, |
6 | Ambalajlama tekniklerini açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ambalaj , ambalajlamanın önemi ve ambalajdan beklentiler. | |
2 | Gıda bozulmaları ve ambalajlama ile arasındaki ilişkiler. | |
3 | Ambalajlardan numune alma, cam ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler. | |
4 | Ahşap ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler. | |
5 | Teneke ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler. | |
6 | Alüminyum ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler. | |
7 | Plastik ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler. | |
8 | Kağıt ve karton esaslı ambalajlarda kalite kriterleri ve uygulanan analizler. | |
9 | ARA SINAV | |
10 | Steril olmayan ambalajların kontrolü. | |
11 | Migrasyon,aseptik paketleme ve kontrolü. | |
12 | Modifiye atmosferde paketleme ve kontrolü. | |
13 | Aktif ve akıllı ambalajlama ve kontrolü. | |
14 | İşaretleme ve etiketleme kontrolü. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1. Üçüncü,M. Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık 2007 İzmir |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | X | ||||||
6 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 6 | 6 |
Kısa Sınav | 2 | 4 | 8 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 4 | 4 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,32 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |