Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bal ve Şekerli Ürünler Analizleri | GAP 205 | 3 | 2 + 1 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. NİHAL KANAT |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bal ve şekerli ürünlerin analizlerini yapabilme ve sonuçlarını değerlendirebilme yeterliliklerini öğrenciye kazandırmak. |
Dersin İçeriği | Bal ve şekerli ürünlerde duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Bal ve şekerli ürünler analizleri için gerekli olan genel tanımları yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
2 | Bal ve şekerli ürünlerde fiziksel analizleri yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
3 | Bal ve şekerli ürünlerde kimyasal analizleri yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
4 | Bal ve şekerli ürünlerde duyusal analizleri yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
5 | Bal ve şekerli ürünlerde yapılan analiz sonuçlarını değerlendirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
6 | Analizlerde kullanılan alet ve ekipmanların kalibrasyonunu yapar. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Bal tanımı, balın beslenme ve insan sağlığı açısından önemi | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
2 | Bal üretimi, bal çeşitleri | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
3 | Balın bileşimini oluşturan maddeler, balın fiziksel ve kimyasal özellikleri | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
4 | Balın kalite kriterleri | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
5 | Bal kontrolü, diğer arı ürünleri | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
6 | Balda yapılan analizler | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
7 | Şeker ve şeker çeşitleri | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
8 | Tahin helvası, lokum, pekmez üretimi | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
9 | ARA SINAV | |
10 | Sert şekerlemeler, yumuşak şekerlemeler | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
11 | Balda nem tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
12 | Balda toplam asitlik tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
13 | Şekerli ürünlerde HMF ve şeker tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
14 | Şekerli ürünlerde meyve oranı ve viskozite tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Dokuzlu,C. 2004. Gıda analizleri,Marmara Kitabevi,ISBN: 975-6955-06-6 |
Ders Kaynakları | İlgili TSE Standartları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | X | ||||||
6 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 6 | 6 |
Kısa Sınav | 2 | 4 | 8 |
Ödev | 1 | 4 | 4 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 4 | 4 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 112 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,48 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |