Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Et ve Ürünleri Analizleri | GAP 108 | 2 | 2 + 1 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. NİHAL KANAT |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. TÜLAY DURAN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Et ve et ürünleri için gerekli olan analizleri yapabilme ve sonuçları değerlendirme yeterliliği kazandırmak |
Dersin İçeriği | Et ve et ürünlerinin özellikleri. Et ve ürünlerinden numune almak. Taze et, dondurulmuş et, kanatlı eti, su ürünleri, fermente et ürünleri, emülsiyon tipi et ürünleri ile pastırma ve kavurmada fiziksel ve kimyasal muayeneler. Et ve ürünlerinde duyusal muayeneler. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Et ve ürünlerinde uygulanan analizleri açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
2 | Et ve ürünlerinden numune alır. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
3 | Taze ve dondurulmuş et ürünlerinde fiziksel ve kimyasal analiz yapar. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
4 | Kanatlı etleri ve su ürünlerinde fiziksel ve kimyasal analiz yapar. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
5 | Fermente et ürünlerinde fiziksel ve kimyasal analiz yapar. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
6 | Emülsiyon tipi et ürünlerinde fiziksel ve kimyasal analiz yapar. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
7 | Pastırma ve kavurmada fiziksel ve kimyasal analiz yapar. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
8 | Et ve ürünlerinde duyusal analiz yapar. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
9 | Analiz sonuçlarını değerlendirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Etin tanımı, histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri | |
2 | Et ve et ürünlerinin özellikleri | |
3 | Etin Kalite Nitelikleri | |
4 | Kesimden sonra meydana gelen biyokimyasal değişimler | |
5 | Kesilen Etin Muayenesi | |
6 | Karkasların Kalite Sınıflandırılması/Gövde Etlerde İstenmeyen Değişiklikler | |
7 | Kanatlı Etleri Teknolojisi/Kanatlı Etleri Muayenesi | |
8 | Su ürünleri teknolojisi/Su Ürünleri Muayenesi | |
9 | ARA SINAV | |
10 | Ette pH Ölçümü/Kuru Madde Tayini | |
11 | Sucukta Kül Tayini | |
12 | Sucukta Yağ Tayini | |
13 | Kavurmada Sızdırma Yöntemiyle Yağ Miktarı Tayini | |
14 | Kavurma Yağında Asitlik Derecesi Tayini |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | 1.Cemeroğlu,B.,2007.Gıda Analizleri.Bizim Büro basımevi,Ankara. 2.Gökalp,H.Y.,Kaya,M.,1999.Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Laboratuvar Kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.Erzurum 3.Dokuzlu,C.2004.Gıda analizleri,Marmara Kitabevi,ISBN: 975-6955-06-6 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | X | ||||||
5 | X | ||||||
6 | X | ||||||
6 | X | ||||||
7 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
9 | X | ||||||
10 | X | ||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 15 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Kısa Sınav | 1 | 5 | 5 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 140 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |