Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tahıl ve Ürünleri Analizleri GAP 102 2 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. HÜSEYİN DURAN
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA YILMAZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak hamur, ekmek, makarna ve bisküvi analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Tahıllardan Numune Alma ve Hazırlama, Buğday ve ununda, Ekmeklerde, Makarnalarda ve Bisküvilerde Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizler.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tahıllardan numune almak Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Buğday analizlerini yapmak/değerlendirmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
3 Buğday unu analizlerini yapmak/değerlendirmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
4 Hamur analizlerini yapmak/değerlendirmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
5 Ekmek analizlerini yapmak/değerlendirmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
6 Makarna analizlerini yapmak/değerlendirmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
7 Bisküvi analizlerini yapmak/değerlendirmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tahıllardan Numune Alma ve Hazırlama, Buğdayda Yabancı Madde Miktarı Tayini Kaynaklardaki ilgili bölümler
2 Buğdayda Hektolitre Ağırlığı Tayini Kaynaklardaki ilgili bölümler
3 Buğdayda Tane İriliği ve Sertliği Tayini Kaynaklardaki ilgili bölümler
4 Buğdayda Un Verimi Tayini, Buğdayda Nem Tayini Kaynaklardaki ilgili bölümler
5 Buğdayda Protein, kül ve nişasta tayini Kaynaklardaki ilgili bölümler
6 Buğdayda Düşme Sayısı Tayini, Buğdayda Sedimantasyon Değeri Tayini Kaynaklardaki ilgili bölümler
7 Buğdayda Gluten Tayini Kaynaklardaki ilgili bölümler
8 Buğdayda Gluten İndeks Değeri Tayini, Buğday Ununda Duyusal Analizler Kaynaklardaki ilgili bölümler
9 Ara Sınav
10 Buğday Ununda Kimyasal Analizler Kaynaklardaki ilgili bölümler
11 Buğday Ununda Fizikokimyasal Analizler Kaynaklardaki ilgili bölümler
12 Ekmeklerde Duyusal ve Kimyasal Analizler Kaynaklardaki ilgili bölümler
13 Makarnalarda Duyusal ve Kimyasal Analizler Kaynaklardaki ilgili bölümler
14 Bisküvilerde Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizler Kaynaklardaki ilgili bölümler
Kaynaklar
Ders Notu [1] Cemeroğlu,B.,2007.Gıda Analizleri.Bizim Büro Basımevi, Ankara.
Ders Kaynakları İlgili TSE Standartları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 X
1 X
2 X
2 X
3 X
3 X
4 X
4 X
5 X
5 X
6 X
6 X
7 X
7 X
8 X
8 X
9 X
9 X
10 X
10 X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 15
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 2 2
Ödev 1 2 2
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 2 2
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 111
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,44
Dersin AKTS Kredisi 4