Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tahıl ve Ürünleri Analizleri | GAP 102 | 2 | 2 + 1 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. HÜSEYİN DURAN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA YILMAZ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak hamur, ekmek, makarna ve bisküvi analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Tahıllardan Numune Alma ve Hazırlama, Buğday ve ununda, Ekmeklerde, Makarnalarda ve Bisküvilerde Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizler. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Tahıllardan numune almak | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
2 | Buğday analizlerini yapmak/değerlendirmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
3 | Buğday unu analizlerini yapmak/değerlendirmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
4 | Hamur analizlerini yapmak/değerlendirmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
5 | Ekmek analizlerini yapmak/değerlendirmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
6 | Makarna analizlerini yapmak/değerlendirmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
7 | Bisküvi analizlerini yapmak/değerlendirmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tahıllardan Numune Alma ve Hazırlama, Buğdayda Yabancı Madde Miktarı Tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
2 | Buğdayda Hektolitre Ağırlığı Tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
3 | Buğdayda Tane İriliği ve Sertliği Tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
4 | Buğdayda Un Verimi Tayini, Buğdayda Nem Tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
5 | Buğdayda Protein, kül ve nişasta tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
6 | Buğdayda Düşme Sayısı Tayini, Buğdayda Sedimantasyon Değeri Tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
7 | Buğdayda Gluten Tayini | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
8 | Buğdayda Gluten İndeks Değeri Tayini, Buğday Ununda Duyusal Analizler | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
9 | Ara Sınav | |
10 | Buğday Ununda Kimyasal Analizler | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
11 | Buğday Ununda Fizikokimyasal Analizler | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
12 | Ekmeklerde Duyusal ve Kimyasal Analizler | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
13 | Makarnalarda Duyusal ve Kimyasal Analizler | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
14 | Bisküvilerde Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizler | Kaynaklardaki ilgili bölümler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Cemeroğlu,B.,2007.Gıda Analizleri.Bizim Büro Basımevi, Ankara. |
Ders Kaynakları | İlgili TSE Standartları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | X | ||||||
5 | X | ||||||
6 | X | ||||||
6 | X | ||||||
7 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
9 | X | ||||||
10 | X | ||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 15 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ödev | 1 | 2 | 2 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 111 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,44 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |