Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Süt ve Ürünleri Analizleri | MYO 184 | 2 | 2 + 1 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. TÜLAY DURAN |
Dersi Verenler | TÜLAY DURAN, Öğr.Gör. TÜLAY DURAN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Süt ve süt ürünleri için gerekli olan analizleri yapabilme ve çıkan sonuçları değerlendirme yeterliliklerini kazandırmak. |
Dersin İçeriği | İşletmeye kabul edilecek olan çiğ sütün analizleri, içme sütü analizleri, homojenizasyon ve ısıl işlem kontrolü ve süt ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerinin yapılması ve değerlendirilmesi. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Süt ve ürünleri analizleri için gerekli olan genel tanımları yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
2 | Çiğ süt ve süt ürünlerinden numune alır. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
3 | Çiğ sütün fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerini yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
4 | Süt ürünleri analizleri yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
5 | Süt ve ürünlerinde yapılan analizlerin sonuçlarını değerlendirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
6 | Analizlerde kullanılan alet ve ekipmanların kalibrasyonunu yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Çiğ süttten fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler İçin numune alma. Hammadde kontrolü. Sütte özgül ağırlık tayini ve sonuçların değerlendirilmesi | |
2 | Koruyucu ve nötralizeedicimadde tayinive sonuçların değerlendirilmesi. Çiğ sütlerde kirlilik testi ve sonuçların değerlendirilmesi. | |
3 | Çiğ sütte antibiyotik ve diğerinhibitör maddelerin aranması | |
4 | Çiğ sütte asitlik tayini ve sonuçların değerlendirilmesi | |
5 | Çiğ sütte kurumadde ve yağ tayini, çıkan sonuçların değerlendirilmesi | |
6 | Süt ve ürünlerinde protein tayini ve sonuçların değerlendirilmesi | |
7 | İçme sütünde homojenizasyonve ısıl işlem kontrolü ve sonuçların değerlendirilmesi | |
8 | Peynirde duyusal ve fiziksel analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | |
9 | ARASINAV | |
10 | Peynirde kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | |
11 | Fermente süt ürünlerinde duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | |
12 | Krema ve tereyağında duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | |
13 | Dondurmada duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | |
14 | Süttozunda duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1.Metin, M. 2012. Süt ve Mamulleri Analiz Yöntemleri. Ege Ünv. Müh. Fak.Yayınları. No:24. İzmir. 2.Cemeroğlu, B. 2007. Gıda analizleri. Gıda Tek. Dern. Yay.No:34. Ankara. 3.Demirci, M. Gündüz, H. 2004. Süt teknoloğunun el kitabı. Hasad Yayıncılık. 4.Dokuzlu, C. 2004. Gıda analizleri. Marmara Kitabevi yay. |
Ders Kaynakları | İlgili TSE Standartları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | |||||||
5 | X | ||||||
6 | |||||||
6 | X | ||||||
7 | |||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | |||||||
9 | X | ||||||
10 | |||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 10 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
2. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 5 | 5 |
Ödev | 1 | 2 | 2 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 2 | 3 | 6 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 118 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,72 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |