Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Süt ve Ürünleri Analizleri MYO 184 2 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. TÜLAY DURAN
Dersi Verenler TÜLAY DURAN, Öğr.Gör. TÜLAY DURAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Süt ve süt ürünleri için gerekli olan analizleri yapabilme ve çıkan sonuçları değerlendirme yeterliliklerini kazandırmak.
Dersin İçeriği İşletmeye kabul edilecek olan çiğ sütün analizleri, içme sütü analizleri, homojenizasyon ve ısıl işlem kontrolü ve süt ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerinin yapılması ve değerlendirilmesi.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Süt ve ürünleri analizleri için gerekli olan genel tanımları yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Çiğ süt ve süt ürünlerinden numune alır. Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
3 Çiğ sütün fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerini yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
4 Süt ürünleri analizleri yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
5 Süt ve ürünlerinde yapılan analizlerin sonuçlarını değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
6 Analizlerde kullanılan alet ve ekipmanların kalibrasyonunu yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Çiğ süttten fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler İçin numune alma. Hammadde kontrolü. Sütte özgül ağırlık tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
2 Koruyucu ve nötralizeedicimadde tayinive sonuçların değerlendirilmesi. Çiğ sütlerde kirlilik testi ve sonuçların değerlendirilmesi.
3 Çiğ sütte antibiyotik ve diğerinhibitör maddelerin aranması
4 Çiğ sütte asitlik tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
5 Çiğ sütte kurumadde ve yağ tayini, çıkan sonuçların değerlendirilmesi
6 Süt ve ürünlerinde protein tayini ve sonuçların değerlendirilmesi
7 İçme sütünde homojenizasyonve ısıl işlem kontrolü ve sonuçların değerlendirilmesi
8 Peynirde duyusal ve fiziksel analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
9 ARASINAV
10 Peynirde kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
11 Fermente süt ürünlerinde duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
12 Krema ve tereyağında duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
13 Dondurmada duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
14 Süttozunda duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi
Kaynaklar
Ders Notu 1.Metin, M. 2012. Süt ve Mamulleri Analiz Yöntemleri. Ege Ünv. Müh. Fak.Yayınları. No:24. İzmir.
2.Cemeroğlu, B. 2007. Gıda analizleri. Gıda Tek. Dern. Yay.No:34. Ankara.
3.Demirci, M. Gündüz, H. 2004. Süt teknoloğunun el kitabı. Hasad Yayıncılık.
4.Dokuzlu, C. 2004. Gıda analizleri. Marmara Kitabevi yay.
Ders Kaynakları İlgili TSE Standartları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 X
1 X
2 X
2 X
3 X
3 X
4 X
4 X
5
5 X
6
6 X
7
7 X
8 X
8 X
9
9 X
10
10 X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
2. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 5 5
Ödev 1 2 2
Performans Görevi (Laboratuvar) 2 3 6
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 118
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,72
Dersin AKTS Kredisi 4