Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Mikrobiyolojisi MYO 116 2 2 + 1 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. NİHAL KANAT
Dersi Verenler Öğr.Gör. NİHAL KANAT, Öğr.Gör. TÜLAY DURAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve önemi, gıda kaynaklı hastalıklar, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların fonksiyonları, gıdalarda meydana gelebilecek kontaminasyonlar ve önleme yolları konusunda öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ,sınıflandırılması ve önemi,gıda kaynaklı hastalıklar, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların fonksiyonları , gıdalarda meydana gelebilecek kontaminasyonlar ve önleme yolları ,Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, önemi ve özelliklerini bilir Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
2 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen çeşitli faktörleri bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
3 Patojen mikroorganizmaları tanır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
4 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
5 Gıda muhafaza ilkelerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
6 Çeşitli gıdaların üretiminde kullanılan mikroorganizmaları bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
7 Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini yapabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda mikrobiyolojisine giriş, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, önemi ve özellikleri Kaynaklardaki ilgili Bölümler
2 Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve fonksiyonları/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-Temel ilkeler Kaynaklardaki ilgili Bölümler
3 Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-Katı besiyerinde mikroorganizma sayımı Kaynaklardaki ilgili Bölümler
4 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-sıvı besiyerinde mikroorganizma sayımı Kaynaklardaki ilgili Bölümler
5 Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar/ Mikroorganizma Arama (Var/ yok Testleri) Kaynaklardaki ilgili Bölümler
6 Gıdaların mikrobiyal bozulması Kaynaklardaki ilgili Bölümler
7 Gıda Kaynaklı Mikrobiyel Hastalıklar Kaynaklardaki ilgili Bölümler
8 Gıda Kaynaklı invaziv enfeksiyonlar ve toksikoenfeksiyonlar Kaynaklardaki ilgili Bölümler
9 ARA SINAV
10 Gıda Kaynaklı İntoksikasyonlar Kaynaklardaki ilgili Bölümler
11 Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu Kaynaklardaki ilgili Bölümler
12 Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması Kaynaklardaki ilgili Bölümler
13 Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması Kaynaklardaki ilgili Bölümler
14 Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması Kaynaklardaki ilgili Bölümler
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları [1] "Gıda Mikrobiyolojisi" Ed. Prof. Dr. Osman Erkmen,Eflatun Yayınevi,2010.
[2] "Gıda Mikrobiyolojisi" Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 5 5
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 145
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,8
Dersin AKTS Kredisi 5