Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Managerıal Accountıng ISL 306 6 4 + 0 4 7
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ZÜLKÜF ÇEVİK
Dersi Verenler Prof.Dr. MELEK AKGÜN,
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Ahmet AĞSAKAL

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Maliyet ile ilgili temel kavramaları öğreterek öğrencilerin mezun olduktan sonra çalıştıkları kurumda işletme kararlarını daha güvenilir almalarını sağlamak.

Dersin İçeriği

Yönetim muhasebesine giriş, temel maliyet kavramları ve maliyet sisteminin oluşturulması için gerekli unsurlar

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yönetim muhasebesini tanımlar ve Maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesi arasındaki ilişkileri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Maliyet ve maliyet unsurlarını kavrar; fonksiyon ve çeşit esasına göre sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Maliyet muhasebesi kayıt düzenini, eş zamanlı kayıt yöntemini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
4 Hammadde, işçilik ve genel üretim giderlerini saptar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
5 Giderlerin gider yerlerine dağıtımını kavrar, gider dağıtım yöntemleri üzerinde uzmanlaşır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
6 Giderlerin mamullere yüklenmesini kavrar, gider yükleme yöntemlerini uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
7 Faaliyet tabanlı maliyetleme, birleşik ve yan mamullerin maliyetlendirilmesi yöntemleri üzerinde uzmanlaşır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Yönetim muhasebesine giriş, yönetim muhasebesi ve genel muhasebe arasındaki farklar, yönetim muhasebesinin işletme yönetimindeki yeri ve önemi, Maliyet kavramı, maliyetin bölümlenmesi, gider zarar ayrımı, işletme giderlerinin sınıflandırılması Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 15-38 ss. 43-67
2 Maliyet muhasebesinde yardımcı hesap kayıtları, kayıtlardan finansal tablolara geçiş Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 81-116
3 İlk madde ve malzeme giderlerinin saptanması ve izlenmesi, İşçilik giderlerinin saptanması ve izlenmesi Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 147-171 ss. 172-181
4 Genel üretim giderlerinin saptanması ve izlenmesi, Gider yerlerinin direkt giderlerinin saptanması (Birinci dağıtım), endirekt giderler sorunu Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 182-188 ss. 195-206
5 Yardımcı gider yerlerinde toplanan giderlerin esas gider yerlerine dağıtılması (İkinci dağıtım) Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 207-221
6 Maliyetlendirme yöntemlerine toplu bakış ve sipariş maliyeti yöntemi, Safha maliyeti yöntemi ve fireler sorunu Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 237-249 ss. 250-267
7 Genel üretim giderlerinin üretim partilerine götürü olarak yüklenmesi Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 283-287
8 Faaliyet tabanlı maliyetleme ve geleneksel maliyetleme ile karşılaştırılması, Birleşik ve yan mamullerin maliyetlendirilmesi Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 288-303 ss. 304-311
9 Ara Sınav
10 Maliyet-Hacim İlişkileri, Maliyet-Hacim İlişkilerinin Saptanması Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 325-357 ss. 365-396
11 Maliyet Hacim Kâr Analizleri I-II Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 407-447 ss. 455-483
12 Tam Maliyet, Normal Maliyet ve Değişken Maliyet Yöntemleri Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 491-551
13 Yönetim Kararlarında Geçerli Maliyet Analizleri Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 563-590
14 İşletme Bütçeleri, Stok Planlaması ve Kontrolü Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara, ss. 661-714 ss. 727-758
Kaynaklar
Ders Notu

Büyükmirza, Kamil, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara

Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 İşletmelerin üretim,pazarlama,yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonları alanında gereken bilgilere sahip olmak. X
2 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı konularda ekip çalışması yapar ve ekibi ile bilgilerini paylaşır. X
3 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı konularda sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm yolları sunar. X
4 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda araştırma ve çalışma yapar, projelere katkı verir ve sorumluluk alır. X
5 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda işletmenin amaç ve hedeflerini belirleyebilir. X
6 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgili olarak sahip olduğu bilgileri sorgular. X
7 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgili olarak sürekli kendini yenileme gerektiğine inanır ve gereğini yapar. X
8 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgili olarak sahip olduğu birikimini ve önerilerini her türlü iletişim aracını kullanarak aktarabilir, gerektiği durumlarda bunu en az bir yabancı dili kullanarak yapar. X
9 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgli olarak mesleki paylaşıma ve dayanışmaya açıktır. X
10 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgili olarak gereken bilgi teknolojilerini kullanabilir. X
11 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır. X
12 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda paydaşlarla ilişkileri analiz eder ve yürütür. X
13 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda yenilikleri takip eder ve ekibini teşvik eder. X
14 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda çalıştığı kurumun konumunu sorgular ve öneriler sunar. X
15 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlar yanında sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahiptir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 90
1. Ödev 4
1. Sözlü Sınav 3
2. Sözlü Sınav 3
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 13 13
Ödev 1 18 18
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 179
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 7,16
Dersin AKTS Kredisi 7