Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Cost Accountıng ISL 303 5 4 + 0 4 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ÜMMÜGÜLSÜM ZOR
Dersi Verenler Prof.Dr. MELEK AKGÜN,
Dersin Yardımcıları Res. Assist. Merve Kıymaz
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı The aim of this course, to teach calculation to the cost of produced and sold products in the production company by using cost systems through both theoretically and practically.
Dersin İçeriği In this lesson order, costs of businesses, classification of costs, Cost of raw materials and supplies, direct labor costs, determine the overhead distribution of manufacturing costs and flexible budgets, preparation of the overhead manufacturing costs, cost accounting system should be implemented on the basis of TDHP, process theory and application of special manufacturing system on basic of Standard and actual costs topics will be referred.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Knows the basic concepts of cost accounting, explain the differences between the concepts. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
2 Students differentiate direct and indirect materials, inventory valuation methods determined by using the Cost of Raw Materials and Supplies. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 The student makes the distinction between direct and indirect labor, direct labor cost of each manufactured or consumed accounts for the order. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
4 The student knows the steps followed in the General Manufacturing Costs finished loading, or orders, or orders made from the General Manufacturing Cost amount of the accounts to be installed. Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Sınav ,
5 The Student knows the factors which affect the cost accounting system, explain the importance of cost system in the accounting information system, and define the continuous interaction cost-measurement system with cost recording system as a field. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav ,
6 The Student explain the cost accounting system’s components, produce different cost system combination, design cost system appropriate for Companies and its production types. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav ,
7 The Student explain the importance and aim of the standard cost system, measure and state the cost standards, prepare the production standard cost cards, know the how to revise those card periodically. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav ,
8 The Student calculate the costs in the standard costs system, compare those with actual cost and make the difference analysis and journalize those differences. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav ,
9 The Student knows when the job-order costing system should be applied, send costs to the orders, open the orders cost card, calculate the produced and sold production cost by using job-order costing system and journalize it. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav ,
10 The Student knows when the process costing system should be applied, send costs to the process, open the process cost card, calculate the produced and sold production cost by using process costing system and journalize it. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav ,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Basic concepts of cost- Classification of costs
2 Direct Raw Materials and Supplies and Indirect Costs of Material Determination
3 Determination of direct labor and indirect labor costs
4 Determination of the Overhead
5 Flexible Overhead Budget Preparation
6 Preparing of Statements of Cost of Sales- According to the accounts and records of cost Uniform Chart of Accounts
7 Classification of Costing Systems, Factors Affecting Cost Systems
8 Standard Costing Systems and Conceptual Frame
9 Midterm Exam
10 Standard Costing Systems- Variance Analysis
11 Job Order Costing System- Conceptual Frame
12 Job Order Costing System on Base of Turkish Uniform of Chart of Accounting System
13 Process Costing System- Conceptual Frame
14 Process Costing System- FIFO Method and Average Cost System
Kaynaklar
Ders Notu 1) Pazarçeviren, Selim (2006), Maliyet Muhasebesi, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.
2) Can, Ahmet Vecdi (2003), Maliyet Muhasebesi, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.
3) Pazarçeviren, Selim ve Ahmet Vecdi Can (2003), Maliyet Muhasebesi Problemleri, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.
Ders Kaynakları Büyükmirza, Kamil (2003), Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, Ankara.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 İşletmelerin üretim,pazarlama,yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonları alanında gereken bilgilere sahip olmak.
2 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı konularda ekip çalışması yapar ve ekibi ile bilgilerini paylaşır.
3 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı konularda sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm yolları sunar.
4 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda araştırma ve çalışma yapar, projelere katkı verir ve sorumluluk alır.
5 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda işletmenin amaç ve hedeflerini belirleyebilir.
6 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgili olarak sahip olduğu bilgileri sorgular.
7 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgili olarak sürekli kendini yenileme gerektiğine inanır ve gereğini yapar.
8 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgili olarak sahip olduğu birikimini ve önerilerini her türlü iletişim aracını kullanarak aktarabilir, gerektiği durumlarda bunu en az bir yabancı dili kullanarak yapar.
9 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgli olarak mesleki paylaşıma ve dayanışmaya açıktır.
10 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarla ilgili olarak gereken bilgi teknolojilerini kullanabilir.
11 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
12 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda paydaşlarla ilişkileri analiz eder ve yürütür.
13 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda yenilikleri takip eder ve ekibini teşvik eder.
14 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlarda çalıştığı kurumun konumunu sorgular ve öneriler sunar.
15 İşletmenin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonlarından görev aldığı alanlar yanında sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahiptir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 20 20
Ödev 1 15 15
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 193
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 7,72
Dersin AKTS Kredisi 6