Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Endüstriyel İktisat IKT 206 4 4 + 0 4 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe / İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ŞÜKRÜ CİCİOĞLU
Dersi Verenler Prof.Dr. ALİ KABASAKAL,
Dersin Yardımcıları Araştırma Görevlileri
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Mikro iktisat teorisinin bir alt dalı olan üretim-fiyat teorisi alanında iktisat-işletme karma bakış açısından gözlemlendiğinde ilgi çekici ve açıklanmayı bekleyen konular vardır. İşletme üzerine eğitim alan bireylere teori ve uygulamalı analiz çerçevesinde iş dünyasındaki yapının iktisadi temellerinin tanıtılması önemsiz değildir. İlk bakışta bazı iktisat öğrencilerinin açıklamakta yada analitik olarak meseleyi kurgulayıp mantıksal bütünlüğü olan cevap vermede zorlandığı bu konularda iktisat teorisinin beklide uygulanabilirliğini öğrencilere tanıtmak bu derste amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu derste mikro ekonomik teorinin üretim alt kesimi biraz daha ayrıntılı ve eleştirel bakış açısından incelenecektir.
Firma, endüstri ve piyasa tanımlamaları, rekabetçilik özelliğine göre değişik piyasaların incelenmesi. Firmalar arası uyum ve sürtüşmenin sebep olduğu yapı farklılıkları, ve karteller. Ürün veya yerleşim yeri farklılaştırması ve etkileri.
Fiyatlamada izlenen farklı politikalar; fiyat farklılaştırması, iki taraflı fiyatlandıra, paket satış veya dayanıklı mal piyasalarında kiralama. Firmalarda dikey birleşmeler ve diğer dikey yapılanma türleri; fırsatçılık ve anlaşmaların yenilenmesi. Bilgi, asimetrik bilgi ve piyasaya fiyat ve kalite etkisi
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Kısa dönem ve uzun dönem üretim teorilerini kar maksimizasyonu çerçevesinde analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
2 Tam rekabet piyasasının özelliklerini belirtir, eksik rekabet piyasaları ile karşılaştırmalı analizler yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
3 Eksik rekabet piyasalarında kar maksimizasyonun nasıl gerçekleştiğini sözel, geometrik ve cebirsel yöntemlerle açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
4 Monopol piyasasında fiyat farklılaştırması için gerekli ön şartları belirterek fiyat farklılaştırması çeşitlerini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
5 Oligopol piyasasında firmaların aralarında anlaşmaları durumunda veya rekabet etmeleri durumunda oluşabilecek sonuçları tartışır Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
6 Kartel, dikey birleşme, asimetrik bilgi, monopol gücü, patent ve teknoloji kavramları tanımlar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Firma, Endüstri ve Piyasa YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
2 Tam Rekabetçi ve Monopolcü Piyasalar YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
3 Diğer Eksik Rekabet Piyasaları ve Kartelleşme YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
4 Monopolistik Rekabet ve Lokasyon Modelleri YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
5 Firmalarda Fiyatlama: Fiyat Farklılaştırması YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
6 İleri Fiyat Farklılaştırma Yöntemleri YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
7 Stratejik Fiyatlandırma YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
8 Stratejik Maliyetlendirme YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
9 Arasınav BAŞARILAR
10 Piyasalarda Fırsatçılık ve Anlaşmaların Yenilenmesi YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
11 Dikey Birleşmeler ve Dikey Kısıtlar YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
12 Asimetrik Bilgi ve Stratejik Davranış YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
13 Dayanıklı Tüketim Malları: Uzun Dönemde Firma Kararları YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
14 Patent ve Teknolojik Değişim YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
Kaynaklar
Ders Notu Yukarıda belirtilen kitaplardan ders öncesi belirtilen bölümler
Ders Kaynakları YILDIRIM, Kemal, R. EŞKİNAT, ve A. KABASAKAL, Endüstriyel Ekonomi, 3. Baskı, Ekin, Bursa, 2005.
ÇOBAN, Orhan, Endüstri İktisadı ve Oyun teorisi, Ekin, Bursa, 2003.
CARLTON, Dennis W., Jeffry M. PERLOFF, Modern Industrial Organizaton, 4th Edition, New York, 2003.
PERLOFF, Jeffry M. Microeconomics, 3th Edition, New York, 2004.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir bakış açısından hareketle, iktisadi konularda analitik yönden tutarlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisine sahip olma
2 Genel mikro iktisat teorisi hakkında bilgili olma.
3 Genel makro iktisat teorisi hakkında bilgili olma.
4 Uluslararası iktisat teorisi ve politikası hakkında bilgili olma.
5 İktisadın sosyal bir bilim olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma.
6 Temel ekonometri ve istatistik teorilerini mikro ve makro iktisadi problemlere çözüm üretmede kullanabilme yeteneğine sahip olma.
7 Genel işletme yönetimi, pazarlama, insan kaynakları idaresi, şirket finansmanı, turizm işletmeciliği ve kamu idareciliği gibi kendilerinin seçtiği fakat bölümün direkt eğitim konusuna girmeyen alanlardan birinde de uzmanlaşmaya sahip olma.
8 Kamu, endüstri, tarım, çevre ve doğal kaynaklar, çalışma, bilgi ve mülkiyet ekonomileri, uluslararası finans, para banka, iktisadi büyüme ve kalkınma, politik iktisat ve ekonometrik yöntemler gibi alanlardan kendilerinin seçtiği iktisadın alt dallarından dördünde uzmanlaşma hedefine sahip olma.
9 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olma.
10 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde muhasebe bilgisine sahip olma.
11 Türkçede olduğu gibi bir yabancı dilde de yazılı (ve tercihen ilave olarak sözlü) iletişim becerisine sahip olma.
12 Hem temel bilgisayar kullanımlarını (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SAS, SPSS, Eviews, Access, Minitab ve benzeri) kullanabilme
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 10
2. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 8 16
Ödev 2 8 16
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 132
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,28
Dersin AKTS Kredisi 5