Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Araştırma Yöntemleri IKT 106 2 4 + 0 4 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ABİDİN ÖNCEL
Dersi Verenler Doç.Dr. ABİDİN ÖNCEL,
Dersin Yardımcıları Araştırma Görevlileri
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı İktisat biliminin temel kaynaklarının tanıtılması, yararlanma yöntemleri ve elde edilmesi, doğru düşünme ve doğru bilgiye ulaşma metotları, bilgiyi alma, anlama, yararlanma, ifade etme ve yazma teknikleri.
Dersin İçeriği Bilginin tanımı, bilgiye ulaşabilme, yararlanma, bilim üretme, veri toplama, verileri analiz etme, raporlama ve bu alanda çağdaş teknikler.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Bilgi kavramı ve bilginin kaynaklarını tanımlar Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
2 Bilim için farklı yaklaşımları tanıtır. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
3 Bilimsel araştırma süreci ve araştırma konusunun belirlenmesi hakkında gerekli değişkenleri tanımlar ve yorumlar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
4 Eleştirel kaynak incelemesi yapar, hipotez ve strateji geliştirir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
5 Kaynaklardan uygun bir şekilde alıntı yapar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
6 Bilimsel araştırmada yararlanılan kaynaklardan düzgün kaynakça oluşturur. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
7 Bilimsel araştırmada alternatif veri toplama tekniklerini ayırt eder. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
8 Araştırmalarda kullanılan ölçme ve ölçek türlerini ayırt eder. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
9 ARASINAV Sınav ,
10 Araştırma evrenini seçer ve örneklemeyi oluşturur. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
11 Nitel analiz tekniklerini ayırt eder ve açıklar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
12 Araştırma raporu hazırlama tekniklerini bilir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
13 Araştırmada kullanılan verileri SPSS ortamında analiz eder. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
14 Bilimsel bir araştırmayı tasarlar ve uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bilgi ve bilginin kaynakları Ruane, Janet M (2005). Essential of Research Methods: A Guide to Social Science Research, Blackwell
2 Bilim ve bilimsel yaklaşım ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
3 Bilimsel araştırma süreci ve araştırma konusu seçimi ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
4 eleştirel kaynak incelemesi, hipotez ve strateji geliştirme ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
5 Alıntı yapma teknikleri Sakarya Üniversitesi Tez Yazım Klavuzu
6 Kaynakça düzenleme teknikleri Sakaya Üniversitesi Tez Yazım Klavuzu
7 Bilimsel araştırmada veri toplama yöntemleri ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
8 Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
9 ARASINAV BAŞARILAR
10 Araştırma evreni ve örnekleme ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
11 Nitel analiz teknikleri ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
12 Araştırma raporu hazırlama ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
13 SPSS uygulamaları ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
14 Genel değerlendirme ve örnek uygulama ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
Kaynaklar
Ders Notu İlgili Öğretim Üyesinin Ders Notları, Sakarya Üniversitesi Tez Yazım Klavuzu
Ders Kaynakları ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
KARASAR, Niyazi (1994), Bilimsel Araştırma Yöntemi, 6. Basım, Ankara.
SEYİDOĞLU, Halil (1995), Bilimsel Araştırma ve Yazma El kitabı, Güzem Yayınları, Geliştirilmiş 6. Baskı, İstanbul.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir bakış açısından hareketle, iktisadi konularda analitik yönden tutarlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisine sahip olma
2 Genel mikro iktisat teorisi hakkında bilgili olma.
3 Genel makro iktisat teorisi hakkında bilgili olma.
4 Uluslararası iktisat teorisi ve politikası hakkında bilgili olma.
5 İktisadın sosyal bir bilim olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma.
6 Temel ekonometri ve istatistik teorilerini mikro ve makro iktisadi problemlere çözüm üretmede kullanabilme yeteneğine sahip olma.
7 Genel işletme yönetimi, pazarlama, insan kaynakları idaresi, şirket finansmanı, turizm işletmeciliği ve kamu idareciliği gibi kendilerinin seçtiği fakat bölümün direkt eğitim konusuna girmeyen alanlardan birinde de uzmanlaşmaya sahip olma.
8 Kamu, endüstri, tarım, çevre ve doğal kaynaklar, çalışma, bilgi ve mülkiyet ekonomileri, uluslararası finans, para banka, iktisadi büyüme ve kalkınma, politik iktisat ve ekonometrik yöntemler gibi alanlardan kendilerinin seçtiği iktisadın alt dallarından dördünde uzmanlaşma hedefine sahip olma.
9 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olma.
10 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde muhasebe bilgisine sahip olma.
11 Türkçede olduğu gibi bir yabancı dilde de yazılı (ve tercihen ilave olarak sözlü) iletişim becerisine sahip olma.
12 Hem temel bilgisayar kullanımlarını (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SAS, SPSS, Eviews, Access, Minitab ve benzeri) kullanabilme
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 10 10
Final 1 5 5
Toplam İş Yükü 147
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,88
Dersin AKTS Kredisi 5