Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Çevre Ekonomisi IKT 357 5 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe / İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SELİM İNANÇLI
Dersi Verenler Prof.Dr. SELİM İNANÇLI,
Dersin Yardımcıları Araştırma Görevlileri
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Çevre, Çevre sorunları ve politikalarını genel olarak ve Türkiye ekseninde mikro ve makro ekonomik olarak ele almak bu dersin temel amacıdır. Ekonomik faaliyetler sonucu meydana gelen çevre sorunlarını önlemede hem ulusal hemde uluslar arası düzeyde geliştirilen önleme ve iyileştirme araçlarının nasıl kullanıldığı analiz edilerek değerlendirilecektir.
Dersin İçeriği Bu derste çevre ve ekonomi ilişkisi ele alınacaktır. Derste genel olarak, çevre, çevre sorunları ve politikalarının mikro ve makro bazda ekonomik etkileri incelenecektir. Ayrıca Çevre sorunlarını önleme politikalarına ulusal ve uluslar arası boyutta değinerek, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerindeki etkileri değerlendirilecektir.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Çevre Ekonomisinin temel kavramlarını tanımlar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Çevre sorunlarının ortaya çıkış süreci ve nedenlerini ekonomik açıdan değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Çevre sorunlarının türlerini ve ekonomiyle ilişkisini analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Çevre sorunlarının ekonomik etkinlik kriterlerini karşılaştırır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 Çevre sorunlarının mikro ve makroekonomik etkilerini analiz eder Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
6 Çevre politikalarının amaçları ve araçlarını ekonomik açıdan bilir ve değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
7 Çevre politikalarıyla ekonominin entegrasyonunu tartışır Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
8 Çevre sorunlarının çeşitli türleri ile ilgili politikaları ve önleyici politikaları analiz eder Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
9 Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çevre sorunları ve politikalarını değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
10 Uluslarararası kuruluşlar ve çevre politikalarını bilir ve değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Çevre ile İlgili Temel Kavramlar ve Ekonomi İlişkisi - İnançlı, Selim (2005), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, (basılmamış text), ss.3-13.
2 Çevre Sorunlarını Türleri ve Kaynakları ve Ekonomi İlişkisi - İnançlı, Selim (2007), basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.13-19.
3 Çevre Sorunlarının Ortaya Çıkış Süreci, Nedenleri, Tarihsel Sürecine Ekonomik Yaklaşım - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.19-33.
4 Ekonominin Türleri ile Çevre Sorunlarının İlişkisi - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.33-39.
5 Çevre Sorunlarının Ekonomik Etkinlik Kriterleri - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.33-39.
6 Çevre Sorunlarının Mikro Ekonomik Etkileri - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.49-57.
7 VİZE SINAVI VİZE SINAVI
8 Çevre Sorunlarının Makro Ekonomik Etkileri - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, (basılmamış text), ss.57-62.
9 Ekonomi ve Çevre Politikalarının Entegrasyonu - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.62-65.
10 Çevre Sorunlarının Türleri ile İlgili Politikalar ve Koruma Politikaları - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.65-70.
11 Çevre Politikalarının Amaçları, Ekonomik Araçları ve Sektörel Çevre Politikaları - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.70-76 ve 81-89.
12 Yeni Çevre Politikaları ve Ekonomik Koruma Araçları - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.76-81.
13 Gelişmiş ve Gelişme Yolundaki Ülkelerde Çevre Politikaları ve Ekonomik Etkinliği - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, (basılmamış text), ss.89-93.
14 Uluslararası Kurum ve Kuruluşlar ve Çevre Politikaları - İnançlı, Selim (2007), Basılmamış Çevre Ekonomisi Ders Notları, ss.93-150.
Kaynaklar
Ders Notu Yukarıda belirtilen kitap bölümleri ve makaleler
Ders Kaynakları - İnançlı, Selim (2007), Çevre Ekonomisi Ders Notları, (basılmamış text).
- Dağdemir, Özcan, , (2003), Çevre Sorunlarına Ekonomik Yaklaşımlar ve Optimal Politika Arayışları,Gazi Kitabevi) , Ankara.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir bakış açısından hareketle, iktisadi konularda analitik yönden tutarlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisine sahip olma X
2 Genel mikro iktisat teorisi hakkında bilgili olma. X
3 Genel makro iktisat teorisi hakkında bilgili olma.
4 Uluslararası iktisat teorisi ve politikası hakkında bilgili olma.
5 İktisadın sosyal bir bilim olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma. X
6 Temel ekonometri ve istatistik teorilerini mikro ve makro iktisadi problemlere çözüm üretmede kullanabilme yeteneğine sahip olma. X
7 Genel işletme yönetimi, pazarlama, insan kaynakları idaresi, şirket finansmanı, turizm işletmeciliği ve kamu idareciliği gibi kendilerinin seçtiği fakat bölümün direkt eğitim konusuna girmeyen alanlardan birinde de uzmanlaşmaya sahip olma.
8 Kamu, endüstri, tarım, çevre ve doğal kaynaklar, çalışma, bilgi ve mülkiyet ekonomileri, uluslararası finans, para banka, iktisadi büyüme ve kalkınma, politik iktisat ve ekonometrik yöntemler gibi alanlardan kendilerinin seçtiği iktisadın alt dallarından dördünde uzmanlaşma hedefine sahip olma.
9 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olma. X
10 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde muhasebe bilgisine sahip olma. X
11 Türkçede olduğu gibi bir yabancı dilde de yazılı (ve tercihen ilave olarak sözlü) iletişim becerisine sahip olma.
12 Hem temel bilgisayar kullanımlarını (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SAS, SPSS, Eviews, Access, Minitab ve benzeri) kullanabilme
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 5