Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sermaye Piyasaları SBF 305 5 4 + 0 4 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. FİLİZ KONUK
Dersi Verenler Doç.Dr. FİLİZ KONUK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı 1) Bankacılık sistemi hakkında bilgi sahibi olma,
2 ) Ticari bankacılık. katılım bankacılığı. yatırım ve kalkınma bankacılığı hakkında bilgi sahibi olma,
3) Yatırım araçları olan hisse senedi, tahvil, bono ve diğer yatırım araçlarına ait temel özellikleri bilme,
4) Yatırım araçlarına ait değerleme işlemini gerçekleştirebilme,
5) Uluslararası finasal piyasaların işleyişi ve İMKB ile etkileşimleri hakkında değerlendirme ve yorum yapabilme becerisine ulaşma hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Ulusal ve uluslararası finasal sistem, ticari bankacılık, katılım bankacılığı, yatırım ve kalkınma bankacılığı, hisse senedi, tahvil, hazine bonosu, yatırım fonları ve diğer finansal araçlar.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Ulusal ve uluslararası finansal sistem hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav ,
2 Ticari bankacılık ve katılım bankacılığı hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme, Sınav ,
3 Yatırım ve kalkınma bankacılığı hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Sınav ,
4 Sermaye piyasalarındaki hisse senedi, tahvil, hazine bonosu gibi menkul kıymetlere ait temel özellikleri öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Problem Çözme, Sınav ,
5 Menkul kıymetlere ait değerleme yöntemlerini öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Problem Çözme, Sınav ,
6 Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Problem Çözme, Sınav ,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Finansal Sistem ve Bankacılık Sistemi 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
2 Ticari Bankalar ve Katılım Bankacılığı 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
3 Yatırım ve Kalkınma Bankacılığı 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
4 Hisse Senetleri (Tanımı, Nitelikleri, Hisse Senedi Sahiplerinin Hak ve Yükümlülükleri, Hisse Senedi Çıkarabilecek Kurumlar ve Süreç ) 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
5 Hisse Senetleri (Türleri, Fiyat ve Değer Tespiti, Halka Arz ve Satışı) 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
6 Tahviller (Tanımıi Şekil Şartları, Alacaklısının Hak ve Yükümlülükleri, Fiyat ve Deüer Tespiti) 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
7 Tahviller (Türleri, İhracı ve Halka Arzı) 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
8 Hazine Bonoları 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
9 Ara Sınav 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
10 Gelir Ortaklığı Belgeleri 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
11 Yatırım Fonları 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
12 Banka Bonoları, Finansman Bonoları, Gayrimenkul Sertifikaları 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
13 Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler ve Hisse Senedi İle Değiştirilebilir Tahviller 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
14 Uluslararası Finansal Sistem 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık. 2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları 1. Batu Tunay, Finansal Sistem, Birsen Yayıncılık.
2. Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı, Finansal Pazarlar.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 programı
2 Ulusal ve uluslararası finansal piyasaları matematiksel, iktisadi, istatistiksel ve ekonometrik olarak analiz yapma beceisi kazanmak
3 Piyasa işleyişi ve analizi konularında ekip çalışması yapar ve ekibi ile bilgileri paylaşır.
4 Piyasa işleyişi ve analizi konularında sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm yolları sunar.
5 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarda araştırma ve çalışma yapar, projelere katkı verir ve sorumluluk alır.
6 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarda ilgili birimin amaç ve hedeflerini belirleyebilir.
7 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarda sahip olduğu bilgileri sorgular.
8 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarla ilgili olarak sürekli kendini yenileme gerektiğine inanır ve gereğini yapar.
9 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarla ilgili olarak sahip olduğu birikimini ve önerilerini her türlü iletişim aracını kullanarak aktarabilir, gerektiği durumlarda bunu en az bir yabancı dil kullanarak yapar.
10 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarla ilgili olarak mesleki paylaşıma ve dayanışmaya açıktır.
11 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarla ilgili olarak gereken bilgi teknolojilerini kullanabilir.
12 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarda iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
13 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarda paydaşlarla ilişkileri analiz eder ve yürütür.
14 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarda yenilikleri takip eder ve ekibini teşvik eder.
15 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlarda çalıştığı kurumun konumunu sorgular ve öneriler sunar.
16 Piyasa işleyişi ve analizi konularında görev aldığı alanlar yanında sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahiptir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 162
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,48
Dersin AKTS Kredisi 6