Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Finansal Piyasalar ve Finansal Kurumlar BSP 105 1 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri Yok
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. NERMİN CEREN TÜRKMEN
Dersi Verenler Öğr.Gör. BÜLENT DİZMAN, Öğr.Gör.Dr. NERMİN CEREN TÜRKMEN, Öğr.Gör. NİYAZİ DERİNDAĞ,
Dersin Yardımcıları Öğr. Gör. Esra ÇELİK, Öğr. Gör. Bülent DİZMAN
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Dersin amacı, finansal kurumların, pazarların ve araçların özelliklerini incelemektir. Bu doğrultuda finansal kurumların faaliyetleri, çeşitli finansal pazar mekanizmaları ve finansal araçların nitelikleri ele alınacak, bu kapsamda öğrenciler, finansal pazarlardaki belli başlı faaliyetleri, finansal kurumların rollerini ve işleyişini kavrayacaktır.
Dersin İçeriği Derste piyasa tanımı, finansal piyasaların yapısı, piyasaların sınıflandırılması, finansal piyasaların ekonomideki yeri, finansal aracılar, para piyasası araçları ve sermaye piyasası araçları hakkında bilgi verilecektir.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Finansal kurumları ve araçları tanımlarlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
2 Piyasa dinamiklerini algılayabilir ve bilimsel olarak yorumlayabilirler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
3 Ekonomik bir perspektiften finansal piyasaları analiz edebilirler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
4 Finansal piyasa ajanlarının sahip olması gereken temel etik değerleri bilebilirler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Finansal Piyasalar ve Türk Bankacılık Sistemi Temel Büyüklükler Çeşitli kaynaklardan derlenen istatistiksel veriler
2 Piyasa kavramı, finansal piyasalar, finansal sistem Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 1.Bölüm.
3 Düzenleyici ve denetleyici kurumlar Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 2.Bölüm.
4 Para piyasası, Tahvil piyasası Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 3.Bölüm, 4.Bölüm.
5 Hisse senedi piyasaları Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 5.Bölüm.
6 Türev finansal piyasalar, 2008 küresel krizinin türev piyasalar çerçevesinde irdelenmesi Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 6.Bölüm.
7 Diğer menkul kıymetler Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 7.Bölüm.
8 Borsalar, Takas ve saklama işlemleri Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 8.Bölüm, 9. ölüm.
9 Ara Sınav
10 Finansal kurumlar: Bankalar Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 10.Bölüm.
11 Finansal kurumlar: Banka dışı mali aracı kuruluşlar Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 11.Bölüm.
12 Finansal kurumlar: Sermaye piyasası kurumları Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 12.Bölüm.
13 Sermaye piyasasında etik değerler ve kamuyu aydınlatma Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 13.Bölüm.
14 Uluslararası para ve sermaye piyasaları, finansal kırılganlık kavramı Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2013, Eskişehir, 14.Bölüm.
Kaynaklar
Ders Notu Yukarıda belirtilen kitap bölümleri
Ders Kaynakları CANBAŞ, Serpil-DOĞUKANLI, Hatice; Finansal Pazarlar, Karahan Kitabevi, 2007, Adana
ÖÇAL, Tezer-ÇOLAK, Ö.Faruk; Finansal Sistem ve Bankalar, Nobel Yayın Dağıtım, 1999, Ankara.
www.spl.com.tr
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
2. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 20 20
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,2
Dersin AKTS Kredisi 4