Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda İşleme Makinaları ve Tasarımı II IMM 562 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MURAT ÖZSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Makine ve imalat mühendisliği öğrencilerine bazı gıda işleme ilkelerini ve bazı gıda işleme makinalarının tasarım prensiplerini kazandırmaktır
Dersin İçeriği Temel gıda işleme ilkeleri,Temel birim işlemler ve tasarım ilkeleri, Güncel gıda işleme makinaları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Temel birim işlemlerin temodinamik analizlerini yapar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
2 Gıdaların reolojisi ile ilgili temel kavramları açıklar ve analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
3 Temel gıda işleme ilkelerini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Temel birim işlemlerin ve donanımların yapısal ve fonksiyonel özelliklerini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
5 Temel birim işlemlerin ve donanımların tasarımlarını yapar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
6 Güncel gıda işleme makinalarını analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Pastörizasyon ve sterilizasyon ilkeleri
2 Pastörizasyon ve sterilizasyon ilkeleri
3 Gıda maddelerinin soğutulması
4 Kararsız hal ısıtma ve soğutma, yüzey direnci, f ve j parametreleri
5 Belirli bir geometrik şekle sahip cisimler,karıştırılan kaplar
6 Gıda maddelerinin dondurulması,donma debisinin hesaplanması
7 Dondurucuların tasarımı, dondurulmuş gıdaların depolanması
8 Buharlaştırma, ısı iletimi ve buharlaştırıcıların tasarımı
9 Yıliçi sınavı
10 Kurutma ilkeleri, kuruma süresi hesabı
11 Kurutma sistemleri ve tasarımları
12 Mekanik ayırma işlemleri, filtreleme ve sistem tasarımı
13 Sedimentasyon, santrifüj işlemi
14 Öğütme, öğütme sistem ve makinaları
Kaynaklar
Ders Notu 1. ÖZSERT, İ., 1997. Ürün İşleme İlkeleri ve Makinaları (Ders notu). Ata.Ü.Z.F., Erzurum.
Ders Kaynakları 2. Heldman, D.R., Singh, R.P., 1989. Gıda İşleme Mühendisliği (çeviri), İnkılap Kitabevi, İstanbul.
3. Henderson, S.M., Perry, R.L., 1976. Agrirultural Process Engineering. AVI.
4. McEllhinery, R.R., 1985. Yem Sanayii Teknolojisi (Çevirenler: R.AKYILDIZ, A. AKSOY, İ. ÖZSERT), Yem sanayicileri Birliği, Ankara
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 10
1. Proje / Tasarım 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 8 8
Ödev 1 5 5
Proje / Tasarım 1 20 20
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 144
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,76
Dersin AKTS Kredisi 6