Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda İşleme Makinaları ve Tasarımı I IMM 560 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MURAT ÖZSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Makine ve imalat mühendisliği öğrencilerine bazı gıda işleme ilkelerini ve bazı gıda işleme makinalarının tasarım prensiplerini kazandırmaktır
Dersin İçeriği Gıda işlemeye giriş, işlenmiş gıdaların reolojisi, hidrolik ve pnömatik iletim ilkeleri, götürücüler, fanlar, ısı iletimi, ısı değiştiricileri.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda endüstrisini araştırır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Gıdaların reolojisi ile ilgili temel kavramları açıklar ve analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Temel gıda işleme ilkelerini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Temel birim işlemlerin ve donanımların yapısal ve fonksiyonel özelliklerini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 Temel birim işlemlerin ve donanımların tasarımlarını yapar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Proje / Tasarım,
6 Güncel gıda işleme makinalarını analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda işlemeye giriş, termodinamik ve reaksiyon kinetiği temelleri
2 İşlenmiş gıdaların reolojisi,gıda maddelerinin özellikleri
3 Hidrolik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri
4 Hidrolik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri
5 Pnömatik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri
6 Pnömatik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri
7 Gıda işlemede kullanılan götürücüler
8 Bandlı ve zincirli götürücülerin tasarım ilkeleri
9 Kovalı ve paletli götürücülerin tasarım ilkeleri
10 Ara sınavı
11 Fanlar, fan karekteristik eğrileri ve seçimi
12 Isı İletimi,gıda maddelerinde ısı iletimi
13 Isı değiştiriciler
14 Gıda maddeleri yönünden ısı değiştiricilerin tasarım ilkeleri
Kaynaklar
Ders Notu 1. ÖZSERT, İ., 1997. Ürün İşleme İlkeleri ve Makinaları (Ders notu). Ata.Ü.Z.F., Erzurum.
Ders Kaynakları 2. Heldman, D.R., Singh, R.P., 1989. Gıda İşleme Mühendisliği (çeviri), İnkılap Kitabevi, İstanbul.
3. Henderson, S.M., Perry, R.L., 1976. Agrirultural Process Engineering. AVI.
4. McEllhinery, R.R., 1985. Yem Sanayii Teknolojisi (Çevirenler: R.AKYILDIZ, A. AKSOY, İ. ÖZSERT), Yem sanayicileri Birliği, Ankara
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 20
1. Proje / Tasarım 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Proje / Tasarım 1 20 20
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6