Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Teknikleri GDM 553 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ZEHRA AYHAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bilimsel bir disiplin olan duyusal analiz dersinin amacı duyu organlarımız aracılığı ile algılanan gıdanın karakteristiklerinin ölçümü ve analiz edilmesi yoluyla gıdaların kalitesinin hızlı bir şekilde belirlenmesi konusunda kullanılabilecek teknik ve yöntemler konusunda gerekli bilgi, beceri, uygulama ve değerlendirme yeteneğinin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Gıdaların duyusal özellikleri ve algılanma mekanizması
Duyusal analiz koşulları
Duyusal analiz için örneklerin, duyusal değerlendirme formlarının, test odalarının hazırlanması ve kontrolü
Duyusal analizde kullanılacak panelistlerin seçimi ve eğitilmesi
Gıda maddelerinde uygulanan duyusal test yöntemleri
-farklılık testleri,
-beğeni ve tercih testleri
-tanımlayıcı testler
Spesifik duyusal analizlerin uygulanması
Duyusal analiz sonuçlarının istatistikî yöntemlerle değerlendirilmesi ve yorumlanması
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Duyusal analizin ürün kalitesini geliştirme, günlük üretimde kalite kontrol, yeni ürün geliştirme ve pazarlama analizlerinde kullanımını ve çıktılarını yorumlayabileceklerdir. Anlatım, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
2 Duyusal analiz tekniklerini diğer fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri tamamlayıcı olarak irdeleyeceklerdir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
3 Amaca uygun duyusal analiz tekniği seçebileceklerdir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
4 Duyusal analiz sonuçlarını istatistik kullanarak yorumlayabileceklerdir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Duyusal analize giriş
2 Gıdanın duyusal özellikleri ve algılanma mekanizması
3 Duyusal analize etki eden faktörler
4 Duyusal özelliklerin ölçülmesi
5 Farklılık testleri I (üçgen testi, eşlenmiş kıyaslama, ikili-üçlü kıyaslama testi)
6 Farklılık testleri I-uygulama
7 Farklılık testleri II (çoklu kıyaslama testi, sıralama testi, puanlama testi)
8 Farklılık testleri II-uygulama
9 Tanımlayıcı testler (lezzet ve tekstür profil analizleri)
10 Tanımlayıcı testler-uygulama
11 Tercih ve kabul edilebilirlik testleri (eşlenmiş kıyaslama, hedonik skala ve sıralama)
12 Tercih ve Kabul edilebilirlik testleri-uygulama
13 Tüketici testleri
14 Tüketici testleri-uygulama
Kaynaklar
Ders Notu Ders Notları (Power point sunuları)
Ders Kaynakları Sensory Evaluation of Food, Theory and practice,,Jellink, G. VCH Publisher, 1985.
Sensory Evaluation Techniques, Mortan C. Meilgard, Gail Vance Civille, B. Thomas Carr. 2006. CRC Press.
Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, T.A. Onoğur ve Y. Elmacı. Sidas Medya, 2011.
SPSS istatistik programı.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme
7 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
8 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
9 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
10 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
11 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
12 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
1. Ödev 10
2. Ödev 10
3. Ödev 10
4. Ödev 10
5. Ödev 10
1. Proje / Tasarım 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Uygulama) 5 2 10
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 141
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,64
Dersin AKTS Kredisi 6