Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yeni Gıda Muhafaza Teknikleri | GDM 526 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AHMET AYAR |
Dersi Verenler | Prof.Dr. AHMET AYAR, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bilindiği gibi gıdaların kalitelerini devam ettirmede muhafaza teknikleri çok önemli rol oynamaktadır. Etkili ve yeni geliştirilen muhafaza teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesi ve bilinen uygulamaların geliştirilmesi hakkında öğrencilerin düşüncelerini almak ve düşüncelerinin gelişmesini sağlamak amaçlanmaktadır |
Dersin İçeriği | Meyve, sebze, et süt ve diğer gıdaları temel özellikleri. Yeni gıda işleme ve muhafaza teknikleri. Engelleme teknolojileri ve bunların değişik gıda gruplarına uygulanması. Bu yeni teknolojilerde kalite uygulamaları. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav , Ödev, |
2 | Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörlerden ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojilerden haberdar olur | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav , Ödev, |
3 | Gıda muhafazasında etkili olan katkıları öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav , Ödev, |
4 | Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav , Ödev, |
5 | Gıdaların kalitesini Koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav , Ödev, |
6 | Gıdalar için yeni muhafaza yöntemleri geliştirmeye çalışır | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav , Ödev, |
7 | Gıda çeşitleri için en uygun muhafaza yöntemini seçmeyi bilir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda bileşenleri ve muhafaza ile ilişkileri | |
2 | Gıdalarda temel bozulma nedenleri | |
3 | Gıda işleme ve muhafaza temel prensipleri | |
4 | Isıl işlem uygulamalarıyla gıdaların muhafazası | |
5 | Paketleme ve ambalajlama teknikleri | |
6 | Basınç uygulaması ile muhafaza | |
7 | Filitrasyan teknikleri | |
8 | Kimyasal maddeler ile muamele | |
9 | Doğal katkılarla muhafaza | |
10 | Engeller teknolojisi ve gıdalara uygulanması | |
11 | Işık uygulamaları ile muhafaza | |
12 | Ultrasound (sonikasyon) uygulaması | |
13 | Elektrik uygulamaları | |
14 | Diğer yeni kalite uygulamaları ve muhafaza teknikleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Yeni gıda muhafaza ders sunumları |
Ders Kaynakları | 1.Bulduk,S. 2005. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara. 2.http://www.gidabilimi.com/ 3.http://en.wikipedia.org/wiki/Food_preservation 4.http://www.woodheadpublishing.com/en/book.aspx?bookID=424 5.Zeuthen, P., Consultant and Bøgh-Sørensen,L. Food preservation techniques. Danish Veterinary and Food Administration, Denmark |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | X | |||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | X | |||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | X | |||||
7 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
8 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | X | |||||
9 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | X | |||||
10 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | X | |||||
11 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
12 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Proje / Tasarım | 20 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 70 |
1. Final | 30 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Proje / Tasarım | 1 | 20 | 20 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 148 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,92 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |