Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yeni Gıda Muhafaza Teknikleri GDM 526 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler Prof.Dr. AHMET AYAR,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bilindiği gibi gıdaların kalitelerini devam ettirmede muhafaza teknikleri çok önemli rol oynamaktadır. Etkili ve yeni geliştirilen muhafaza teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesi ve bilinen uygulamaların geliştirilmesi hakkında öğrencilerin düşüncelerini almak ve düşüncelerinin gelişmesini sağlamak amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği Meyve, sebze, et süt ve diğer gıdaları temel özellikleri. Yeni gıda işleme ve muhafaza teknikleri. Engelleme teknolojileri ve bunların değişik gıda gruplarına uygulanması. Bu yeni teknolojilerde kalite uygulamaları.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav , Ödev,
2 Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörlerden ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojilerden haberdar olur Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav , Ödev,
3 Gıda muhafazasında etkili olan katkıları öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav , Ödev,
4 Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Sınav , Ödev,
5 Gıdaların kalitesini Koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev,
6 Gıdalar için yeni muhafaza yöntemleri geliştirmeye çalışır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev,
7 Gıda çeşitleri için en uygun muhafaza yöntemini seçmeyi bilir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda bileşenleri ve muhafaza ile ilişkileri
2 Gıdalarda temel bozulma nedenleri
3 Gıda işleme ve muhafaza temel prensipleri
4 Isıl işlem uygulamalarıyla gıdaların muhafazası
5 Paketleme ve ambalajlama teknikleri
6 Basınç uygulaması ile muhafaza
7 Filitrasyan teknikleri
8 Kimyasal maddeler ile muamele
9 Doğal katkılarla muhafaza
10 Engeller teknolojisi ve gıdalara uygulanması
11 Işık uygulamaları ile muhafaza
12 Ultrasound (sonikasyon) uygulaması
13 Elektrik uygulamaları
14 Diğer yeni kalite uygulamaları ve muhafaza teknikleri
Kaynaklar
Ders Notu Yeni gıda muhafaza ders sunumları
Ders Kaynakları 1.Bulduk,S. 2005. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.

2.http://www.gidabilimi.com/

3.http://en.wikipedia.org/wiki/Food_preservation

4.http://www.woodheadpublishing.com/en/book.aspx?bookID=424

5.Zeuthen, P., Consultant and Bøgh-Sørensen,L. Food preservation techniques. Danish Veterinary and Food Administration, Denmark
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
7 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
8 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
9 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi X
10 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
11 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
12 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 20
1. Proje / Tasarım 20
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 70
1. Final 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 1 2 2
Proje / Tasarım 1 20 20
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 10 10
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 148
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,92
Dersin AKTS Kredisi 6