Bilişim Sistemleri Analiz Tasarım ve Modelleme ISE 204 4 3 + 0 3 5
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. YÜKSEL YURTAY
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi ALPER GÖKSU,
Dersin Amacı Bu dersin amacı, bilişim sistemlerinin modellenmesi, tasarımı ve kontrol edilmesinde öğrencilere yararlı olacak araçları, kavramları ve uygulamaları tanıtmak.

Sistem analizi teknik ve kavramlarının başarılı ve verimli bir şekilde nasıl uygulanacağını öğretmek, öğrencilerin hangi durumda hangi analiz ve tasarım tekniğinin uygun olabileceğini seçmelerinde yol gösterme ve onları gerçek problemlere uygulayabilmeyi ve elde edilen sonuçları yorumlama yapabilmeyi öğretmektir.
Dersin İçeriği Sistem kavramı, sistem yaklaşımı, sistem analizi, karar analizi, genel sistem teorisi, sistemik sorunlar, problem tanımlama, endüstriyel sistem modelleme ve analizi, sistem analiz süreci, sistem analizi ve tasarımı analizi. Sistem yaşam döngüsü, sistem dinamiği, sistem analizi ve tasarım araçları, örnek çalışmalar.
1 Karmaşık problemler için bütüncül bakabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
2 Günümüzün disiplinlerarası iş ortamında çalışabilir ve projeler yönetebilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Sınav ,
3 Analitik araçları kullanarak işletme sorunlarını çözebilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Sınav ,
4 Sistem yaklaşımı ile imalat ve hizmet sistemlerinde problemleri belirleyebilir Ve bu problemler için çözüm önerileri hazırlayabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
5 Karmaşık sistemleri modelleyebilir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
6 Sistemik problemlerin davranışlarını analiz edebilir ve müdahale de bulunur. Anlatım, Sınav ,
1 Sistem Düşüncesi, Sistem teorisi, Sistem Paradigmasındaki Değişmeler ve temel sistem yaklaşımları
2 Sistem analiz ve tasarım süreci
3 Sistem analizi aşamaları
4 Sistem analizinde modellerin önemi
5 Sistem analiz ve tasarımı için problemin tanımlanması
6 Sistem analiz ve tasarımında kullanılan araçlar ve yöntemler
7 Sistem Mühendisliği
8 Vize
9 Sistem gereksinimleri ve sistem geliştirme yaşam döngüsü analizi.
10 Sistem Tasarımı ve Kurma
11 Sistem Tasarımı ve Kurma(devam)
12 Sistemik problemler ve Sistem Dinamiği Yaklaşımı
13 Dinamik Sistemlerin Yapısı ve davranışı
14 Sistem davranışının analizi ve yorumu
Ders Notu Ders notları
Ders Kaynakları 1-Whitten, Bentley, Barlow, System Analysis & Design Methods, IRWIN, ikinci Basım, 1992.
2-John Sterman, Business Dynamics: Systems Thinking and Modeling for a Complex World, McGraw-Hill/Irwin 2000.
3-Evren, R. Sistem Analizi, İTÜ yayınları. İstanbul. 1992,
4-B.S. Blanchard and W.J. Fabrycky (1998), Systems Engineering and Analysis, Prentice Hall, N.J.
5-S. Şarman (1992), Sistem Analizi, D.E.Ü., İzmir.
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64