Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Elektronik I ELM 201 3 4 + 2 5 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ALİ FUAT BOZ
Dersi Verenler Prof.Dr. ALİ FUAT BOZ,
Dersin Yardımcıları Arş.Gör.Burak Arıcıoğlu, Arş.Gör. Yasin Cantaş, Arş.Gör. Ömer Faruk Boyraz
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu ders öğrenenlere; yarı iletken teorisi, yarı iletken malzemelerin özellikleri ve karakteristiklerinin çıkartılması, diyot uygulama devrelerinin tasarlanması, doğrultma devreleri ve DC filtre tasarımı, Zener diyotlu regülasyon devreleri, BJT’lerde öngerilimleme hesaplarının yapılması, BJT’li uygulama devrelerinin tasarlanması, BJT modellemesi, BJT’li yükselteçlerin büyük ve küçük sinyal analizi, çok katlı yükselteçler, BJT´li DC güç kaynakları konularında bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği 1. İletken, yalıtkan, yarı iletken kavramları; atomik yapı, elektron, oyuk, iletken maddeler, yarı iletken maddede iletim teorisi, enerji seviyeleri.
2. P-N birleşimi, azalma bölgesi, yarı iletken diyotun yapısı, çalışma prensibi, diyot eşdeğer devreleri, ileri ve ters yön karakteristikleri, ileri ve ters yön akımları, zener diyot.
3. Tam dalga, yarım dalga, köprü tipi doğrultucu, kenetleyici, kırpıcı, gerilim katlayıcı, mantık kapıları tasarımı, zener diyot ile regülasyon devreleri, DC filtre devreleri hesabı ve dizaynı.
4. PNP ve NPN birleşimi, BJT çalışma prensibi, yükseltme işlemi ve bağlantı çeşitleri, bağlantı çeşitlerine göre giriş çıkış karakteristikleri, akım ve gerilim kazançları.
5. Ön gerilimleme çeşitleri, ön gerilimleme devrelerinin kararlılığı, öngerilimleme devrelerinin karşılaştırılması, çalışma noktası tayini.
6. BJTli regülatör devreleri, akım sınırlama, kısa devre koruma, darlington bağlantı.
7. BJT büyük sinyal analizi, Ebers Moll modeli ve denklemleri, küçük sinyal modelleri; re, hibrit BJTli yükselteçlerin küçük sinyal analizi, akım, gerilim kazançları, giriş ve çıkış empedansları, çok katlı yükselteçlerin küçük sinyal analizi.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yarı iletken teorisini, P ve N tipi yarı iletken maddeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Ödev, Performans Görevi,
2 Diyot yapısını ve karakteristiklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Ödev, Performans Görevi,
3 Diyot kullanarak çeşitli uygulama devreleri tasarlar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Benzetim, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
4 BJT yapısını, giriş ve çıkış karakteristiklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Ödev, Performans Görevi,
5 BJT´li yükselteçlerin DC analizini yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
6 BJT’li regülatör devrelerinin analizini yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
7 BJT´li yükselteçlerin büyük ve küçük sinyal analizini yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 İletken, yalıtkan, yarı iletken kavramları; atomik yapı, elektron, oyuk, iletken maddeler, yarı iletken maddede iletim teorisi, enerji seviyeleri.
2 P-N birleşimi, azalma bölgesi, yarı iletken diyotun yapısı, çalışma prensibi, karakteristikleri, diyot eşdeğer devreleri. 1.Deney Föyü
3 Tam dalga, yarım dalga, köprü tipi doğrultucu devreleri, kenetleyici devreleri 3. ve 5. Deney Föyleri
4 Diyotlar ile kırpıcı, gerilim katlayıcı, mantık kapıları tasarımı 2. Deney Föyü
5 Zener diyot ile regülasyon devreleri dizaynı. 4. Deney Föyü
6 C, RC, LC tipi DC filtre devreleri hesabı ve dizaynı. 5. Deney Föyü
7 PNP ve NPN birleşimi, BJT çalışma prensibi, yükseltme işlemi ve bağlantı çeşitleri, bağlantı çeşitlerine göre giriş çıkış karakteristikleri, akım kazançları. 6. Deney Föyü
8 BJT’lerde ön gerilimleme çeşitleri, ön gerilimleme devrelerinin kararlılığı, öngerilimleme devrelerinin karşılaştırılması. BJT çalışma noktası tayini. 7. Deney Föyü
9 BJT’lerde ön gerilimleme çeşitleri, ön gerilimleme devrelerinin kararlılığı, öngerilimleme devrelerinin karşılaştırılması 7. Deney Föyü
10 BJT Büyük sinyal analizi, Ebers Moll modeli ve denklemleri
11 BJT’li regülatör devreleri, akım sınırlama, kısa devre koruma, darlington bağlantı.
12 BJT küçük sinyal modelleri; re ve hibrit modelleri elde edilmesi 8. Deney Föyü
13 BJT’li yükselteçlerin küçük sinyal analizi, akım, gerilim kazançları, giriş ve çıkış empedansları 8. Deney Föyü
14 BJT’li yükselteçlerin küçük sinyal analizi, akım, gerilim kazançları, giriş ve çıkış empedansları. BJT’li çok katlı yükselteçlerin küçük sinyal analizi 9. Deney Föyü
Kaynaklar
Ders Notu [1] Ders notları, A.F.Boz
Ders Kaynakları [2] Türköz, Mehmet Sait, Elektronik, Birsen Yayınevi.
[3] L. Nashelsky and R. Boylestad, Electronics Devices and Circuit Theory, Prentice-Hall.
[4] Pastacı, Halit, Elektronik Analiz-Tasarım-Problem-Deney, Nobel Akademik Yayıncılık.
[5] Sedra and Smith, Microelectronic Circuits, Oxford University Pres.
[6] Hazen, M, Exploring Electronic Devices, Saunders College Publ.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 13
2. Performans Görevi (Laboratuvar) 13
3. Performans Görevi (Laboratuvar) 14
1. Ara Sınav 50
1. Proje / Tasarım 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 6 96
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 5 5
Performans Görevi (Laboratuvar) 3 4 12
Final 1 8 8
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 6 96
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 5 5
Performans Görevi (Laboratuvar) 3 6 18
Final 1 8 8
Toplam İş Yükü 312
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 12,48
Dersin AKTS Kredisi 6