Turizm İşletmelerinde Finansal Analizler TRZ 612 0 3 + 0 3 6
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MEHMET SARIIŞIK
Dersin Yardımcıları ARŞ.GÖR.SERKAN POLAT
Dersin Amacı Turizm Finansmanı Konusunda Öğrencilere Yeterli Bilgi Donanımı Kazandırılması ve Vakalarla İlgili Yorum Yapabilme Yeteneklerinin Geliştirilmesi
Dersin İçeriği Turizm Finansmanı ve Uygulamalar
1 Finans ve finansal yönetimle ilgili kavramları açıklar. Anlatım, Problem Çözme, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
2 Temel finansal tabloları yorumlar. Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Ödev, Sınav ,
3 Gerektiğinde karlılık analizi, başa baş noktası gibi işlemleri gerçekleştirir. Anlatım, Problem Çözme, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
4 Departmanlarına ilişkin gelir gider tabloları oluşturur. Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav , Ödev,
5 Turizm işletmelerinde finans sağlama ve etkin kullanma yöntemlerini açıklar. Örnek Olay, Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Ödev, Sınav ,
6 İşletmeleriyle ilgili finansal kararlar uygular ve geliştirir. Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Ödev, Sınav ,
1 Finansman Fonksiyonu ve Finansal Yönetim İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
2 Finansal Tablolar ve Finansal Tablolar Analizi İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
3 İşletme Sermayesi Yönetimi İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
4 Finansal Piyasalar İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
5 Piyasa Faiz Oranları İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
6 Sabit-Değişken Maliyetlere Göre Kısa Vadeli Finansal Planlama İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
7 Paranın Zaman Değeri ve Uygulamalar İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
8 Sermaye Maliyeti Yapısı Bütçelemesi İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
9 ARASINAV İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
10 Kar Dağıtımı Varlık Değerlerinin Saptanması İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
11 İşletmelerde Uzan Vadeli Finansal Planlama ve Başarısızlık Durumu İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
12 Büyüme ve Küçülme İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
13 Portföy Kuramı İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
14 Paranın Zaman Değeri Tabloları İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
Ders Notu Yukarıda belirtilen kitap bölümleri ve makaleler
Ders Kaynakları İşletme Finansmanı / Soru ve Yanıtlarla Güven Sayılgan
1 Turizm işletmeciliğinin disiplinler arası yapısı bağlamında farklı disiplinlerin bakışı ile oluşturulan bilimsel bilgiye ve sektör yapısı ve gerçekleri hakkında bilgiye sahiptir.
2 Karar, uygulama ve davranışlarında turizm alanına ilişkin edindiği bilgileri kullanmak suretiyle verileri yorumlayabilme, analiz edebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisine sahiptir.
3 Turizm alanına ilişkin bilgileri çalışanlar ve ekip arkadaşlarına aktarabilme becerisine sahiptir.
4 Turizm işletmeciliği alanında bir çalışma kapsamında bağımsız bir şekilde bilimsel araştırma sürecinden geçerek bilgiye ulaşır.
5 Turizm işletmeciliği alanında yürütülecek olan projelerde görev ve sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirir.
6 Turizm işletmeleri yada bu alanda bilgi üreten diğer kurumlar (üniversiteler, okullar gibi) için vizyon, amaç ve hedef belirler.
7 Turizm işletmeciliği alanı ile ilgili bilimsel literatürü takip eder.
8 Öğrenmeyi öğrenme yaklaşımı dairesinde bütün bilimsel verilerden olduğu gibi alanındaki örneklerden de yararlanmak suretiyle en iyi uygulamalara ulaşır.
9 Turizm işletmeciliği ile ilgili edindiği bilgi, düşünce ve önerilerini işletme yöneticilerine veya akademik kanallarla toplumun ilgili kesimlerine, alanı ile ilgili mesleki ve sivil toplum kuruluşlarına, kamuoyuna yazılı ve sözlü olarak aktarır.
10 Turizm işletmeciliği alanına ilişkin çalışma yapan akademisyenler ve araştırma kuruluşları ile iletişim kurar, araştırma projelerinde görev alır ve deneyim ve birikimini paylaşarak çıktıya dönüştürür.
11 En az bir yabancı dili akademik düzeyde kullanır.
12 Çalışma alanlarına ilişkin veri giriş ve analizlerini yapabilecek düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
13 Turizmin kendine özgü yapısından kaynaklı sorunlara karşı özgün çözüm önerileri getirir.
14 Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlerine uygun davranmanın yanında, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve sektörün bu konularda çözüm üretmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapar.
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16