Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Balık Anatomisi | BIY 507 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | Yok |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi SELMA HELLİ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi SELMA HELLİ, |
Dersin Yardımcıları | - |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Çok geniş bir coğrafik dağılım gösteren balıklar hemen hemen nerede su varsa orada yaşayabilirler. Antartika sularında (-2 °C), tropikal sularda (3738 °C, hatta 44 °Cye kadar), tatlı sulardan tuzluluğu %0142ye kadar değişen sularda, deniz seviyesinden, 4.000 m. yükseklikte (güneşin aydınlattığı ve hızlı akan akarsularda) ve 11.000 m. derinlikte (son derece sakin ve salt karanlığın hakim olduğu sularda) balıklara rastlamak mümkündür. Bu kadar farklı habitatlarda yaşayabilen balıklar, diğer Omurgalılardan anatomik bakımdan belirgin şekilde farklılık gösterirler. Balıklarla ilgili bilimsel çalışma yapabilmek için, araştırmacı öncelikle Balık Anatomisini iyice öğrenilmelidir. Ayrıca balıklarla ilgili yapılan bütün çalışmalarda, elde edilen verileri doğru yorumlayabilmek Balık Anatomisini ne kadar öğrendiğimize bağlıdır. |
Dersin İçeriği | Balık vücut biçimi ve bölgeleri, açıklıklar, yüzgeçler, derinin yapısı, pullar, renk; Dermal iskelet, aksiyal iskelet, appendiküler iskelet; Kas çeşitleri, aktif ve pasif hareket; Sindirim sistemini oluşturan organlar ve beslenme; Solungaçlar, solunum ve ilgili oluşumlar; Kalp, Arter, vena ve lenf sistemi, Merkezi ve çevresel sinir sistemi; Görme, koku, tad, denge, işitme organları; Endokrin bezler; Böbreklerin yapısı ve boşaltım; Osmotik regülasyon ve ısı ayarlanması; Gonadlar, eşeysel olgunluk, gelişme ve üreme. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Balıkların dış morfolojik özellikleri | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
2 | Deri ile ilgili oluşumlar | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
3 | Destek ve hareket sistemi | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
4 | Vücut hareketleri | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
5 | Sindirim sistemi | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
6 | Solunum sistemi | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
7 | Dolaşım sistemi | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
8 | Sinir sistemi | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
9 | Duyu organları | Anlatım, | Sınav , |
10 | Endokrin sistem | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
11 | Boşaltım sistemi | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
12 | Osmotik regülasyon ve ısı ayarlaması | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
13 | Üreme sistemi | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
14 | |||
15 |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Balıkların dış morfolojik özellikleri | |
2 | Deri ile ilgili oluşumlar | |
3 | Destek ve hareket sistemi | |
4 | Vücut hareketleri | |
5 | Sindirim sistemi | |
6 | Solunum sistemi | |
7 | Dolaşım sistemi | |
8 | Sinir sistemi | |
9 | Duyu organları | |
10 | Endokrin sistem | |
11 | Boşaltım sistemi | |
12 | Osmotik regülasyon ve ısı ayarlaması | |
13 | Üreme sistemi | |
14 | Genel değerlendirme |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1) Ekingen, G. 2001. Balık Anatomisi, Mersin Üniversitesi Yayınları No: 1, Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No: 1. Mersin, 257 s. |
Ders Kaynakları | 2) Kuru, M. 2001. Omurgalı Hayvanlar, Palme Yayıncılık, 6. Baskı, Ankara, 866 s. 3) Timur, M. 2006. Balık Fizyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 200 s. 4) Demir, N. 2006. İhtiyoloji, 3. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 438 s. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 25 |
1. Ödev | 25 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 30 | 30 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |