Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikro İktisat IKT 209 3 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÇALIŞKAN
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÇALIŞKAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı İktisadi hayatın kavranması, temel ekonomik sorunların analiz edilmesi, tüketici ve firma teorisine ait rasyonel karar alma süreçlerinin analiz edilmesi, üretici ve tüketici fonksiyonlarının matematiksel olarak elde edilişi ve niteliklerinin anlaşılması, firmaların farklı piyasalardaki karar alma süreçleri ile faktör piyasası analiz edilecektir.
Dersin İçeriği Bu derste iktisadi sistem sorunu, iktisadi olay, iktisadi olayın tarafları, bunların davranış tarzları, tüketici teorisi ve fayda maksimizasyonu, firma teorisi ve kar maksimizasyonu, firmaların farklı piyasalardaki karar alma süreçleri ile faktör piyasası analiz edilecektir.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İktisatta modellerin önemini analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösterip Yaptırma,
2 tüketici davranışlarının ortaya çıkışını analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösterip Yaptırma,
3 üretici davranışlarının ortaya çıkışını analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösterip Yaptırma,
4 Tüketici ve üretici davranışlarını yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösterip Yaptırma,
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 İktisadi Sistem Sorunu ve Üretim Olanaklarının Analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
2 Tüketici Teorisi: Ordinal ve kardinal fayda analizi ve tüketicinin ekonomik rasyonalitesinin izahı Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
3 Piyasada normal ve düşük malların analizi: Hicks ve Slutsky yaklaşımı ve Engels eğrilerinin analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
4 Arz ve talep fonksiyonları ve piyasa dengesinin tespiti, piyasaya yönelik kamusal müdahalelerin analizi ile esneklik olgusunun analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
5 Üretim Teorisi: Kısa ve uzun dönemde işletmenin üretim yapısının analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
6 Üretim Maliyetleri: Kısa ve Uzun dönemde işletmelinin maliyet fonksiyonlarının analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
7 Tam Rekabet Piyasası: Kısa ve uzun dönemde rekabetçi ortamda firma dengesinin analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
8 Monopol Teorisi: Kısa ve uzun dönemde monopol piyasalarında firma dengesi ve monopolün gücünün tespiti, fiyat farklılaştırma ve kar maksimizasyonun analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
9 ARA SINAV
10 Monopollü Rekabet Piyasası: Piyasaya giriş ve ürün farklılaştırma ve kar maksimizasyonuna yönelik stratejilerin analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
11 Oligopol Piyasası: Oligopol piyasasının yapısı, rekabetçi ve anlaşmalı koşullarda analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
12 Oyun teorisi: Rekabetçi piyasalarda işletmelerin oyun teorik analizi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
13 Faktör Fiyatlandırması ve İstihdam: Faktör piyasaları, optimal faktör istihdamı, üretim faktörleri arzı ve aksak rekabet ortamında faktör fiyatlandırması ve işletmelerde kar maksimizasyonu. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
14 Firma teorisine yönelik teorik ve uygulamalı çeşitli örnek sorular ile konuların genel olarak gözden geçirilmesi. Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
Kaynaklar
Ders Notu Zennel Dinler, Mikro Ekonomi, Ekin Kitabevi, 2007. Erdal Ünsal, Mikro İktisat, İmaj Yayıncılık.
Ders Kaynakları Mikro İktisat adı taşıyan tüm kitaplar kullanılabilir.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir perspektiften ekonomik konularda analitik olarak tutarlı fikirler oluşturma ve savunma becerisine sahip olma. X
2 Mikro ve makro ekonomik sorunlara çözüm bulmak için temel ekonometri ve istatistiksel teorileri kullanma becerisine sahip olmak. X
3 Türkçe'nin yanı sıra yabancı dilde yazılı (ve tercihen sözlü) iletişim becerisine sahip olmak. X
4 Genel ekonometrik teori bilgisi. X
5 Hem kamu hem de özel sektörün ihtiyaç duyduğu yüksek vasıflı personelde olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olmak. X
6 Hem temel bilgisayar (word, excel gibi programlarda) hem de en az bir istatistiksel bilgisayar programını (SPSS, Eviews, Gauss, Stata vb.) kullanabilmek X
7 Matematiksel, ekonomik, istatistiksel ve ekonometrik olarak analiz etme becerisi kazanmak X
8 Sayısal ve istatistiksel araştırma becerisine ve düşünme becerisine sahip, bunlar doğrultusunda alınacak kararların sonuçlarını tahmin edebilme ve doğru tahminlerde bulunabilme; nedensel ilişkileri göz önünde bulunduran, analitik düşünce yapısına sahip ve stratejik bir yaklaşım geliştirebilme X
9 Sözlü ve yazılı iletişimde bu nitelikleri kullanabilmek için kelime anlamı, kompozisyon kuralları ve gramer gibi yabancı dil bilgisine sahip olmak X
10 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olmak X
11 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olmak X
12 Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünme becerisine sahip olmak X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 55
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Sözlü Sınav 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 25 2 50
Ara Sınav 1 1 1
Ödev 1 1 1
Kısa Sınav 1 1 1
Final 1 1 1
Sözlü Sınav 1 1 1
Toplam İş Yükü 103
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,12
Dersin AKTS Kredisi 4