Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol GDM 415 7 2 + 1 3 5
Ön Koşul Dersleri Süt ve Ürünleri Teknolojisi
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Araş.Gör.Hatice SIÇRAMAZ
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Süt ve ürünleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, kaliteli süt ve ürünleri üretebilmeleri için gerekli kontrolleri yapabilme kabiliyeti kazanmalarını sağlamak. Öğrencilerin işletmelerde ya da üretim proseslerinde süt ve ürünlerinin üretiminde karşılaşabilecekleri sorunlara pratik ve etkili çözümler üretebilmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Kalite ve kalite kontrolünün esasları. Süt ve ürünlerinde kalite kriterleri ve kalite kontrolü. Süt işletmelerinde kalite kontrolü. Süt işletmeciğinde kalite yönetim sistemlerinin uygulanması.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Süt ve süt ürünlerinin temel özellikleri Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama, Eğitsel Oyun, Gezi / Gözlem,
2 Süt ve ürünlerinin kalite nitelikleri Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama, Eğitsel Oyun, Gezi / Gözlem,
3 Süt ve ürünleri üreten işletmelerde kalite yönetim sistemlerinin uygulanması Anlatım, Eğitsel Oyun, Gezi / Gözlem, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Rol Oynama,
4 Süt ve ürünlerinde hammadde ve katkı maddeleri kontrolü ve önemi Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Rol Oynama, Eğitsel Oyun, Gezi / Gözlem,
5 Süt ürünleri üretim proseslerinde kalite kontrolü Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Rol Oynama, Eğitsel Oyun, Gezi / Gözlem,
6 Süt ürünlerinde kalite kriterleri ve analizleri Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Rol Oynama, Eğitsel Oyun, Gezi / Gözlem,
7 Süt ve ürünleri ile ilgili tebliğlerin yorumlanması Problem Çözme, Gösterip Yaptırma, Eğitsel Oyun,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Süt ve süt ürünlerinin bileşimi ve nitelikleri
2 Süt ve ürünleri üretim prosesleri
3 Kalite ve kalite kontrolünün önemi
4 Süt ve ürünlerinde kalite kavramı ve hijyen uygulamaları
5 Süt ve ürünleri üreten işletmelerde kalite standartlarının uygulanması
6 Süt ve ürünlerinde hammadde ve katkı maddeleri kontrolü ve önemi
7 Süt ürünleri üretim proseslerinde kalite kontrolü
8 İçme sütlerinin kalite nitelikleri ve analizleri
9 Yoğurtta kalite nitelikleri ve analizleri
10 Peynirlerde kalite nitelikleri ve analizleri
11 Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünlerinde kalite ve kalite kontrolü
12 Krema ve tereyağında kalite ve kalite kontrolü
13 Dondurma ve dondurulmuş süt ürünlerinde kalite ve kalite kontrolü
14 Kalite kontrol uygulamaları
Kaynaklar
Ders Notu 1. Ayar,A. "Süt işletmelerinde kalite ve kontrolü" ders notları.
Ders Kaynakları 2. Metin,M. ve Öztürk,G.F.Süt işletmelerinde sanitasyon.Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 1995.
3. meb.gov.tr/.../gida/.../SutVeSutUrunleriAnalizleri1. pdf
4. http://bieap.gov.in/QualityControlofMilkProcessing.pd
5. Edited by: Chandan, Ramesh C.; Kilara, Arun; Shah, Nagendra P.Dairy Processing and Quality Assurance
Search WithinSearch,John Wiley & Sons, 2008.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. X
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. X
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
2. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 2 10 20
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 122
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,88
Dersin AKTS Kredisi 5