Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Enstrümantal Analiz GDM 314 6 2 + 2 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AYŞE AVCI
Dersi Verenler Prof.Dr. AYŞE AVCI, Dr.Öğr.Üyesi İNCİ CERİT,
Dersin Yardımcıları

Araş. Gör. Dr. İnci Cerit, Araş. Gör. F. Alev Akçay

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıda işletmelerinde standart özelliklere sahip bir ürün üretmek, bir başka deyişle kalitede sürekliliği sağlamak için gerekli rutin analizleri yapmak amacıyla kullanılan enstrümental analiz yöntemlerinin prensiplerini ve uygulamalarını öğretmek

Dersin İçeriği

Kromatografi: ilkeleri ve analitik uygulamaları, kağıt kromatografisi, sıvı ve gaz kromatografisi, HPLC ve GC uygulamaları.Spektroskopinin temel ilkeleri, ultraviyole ve görünür bölge spekstroskopisi, UV-VIS spektrofotometreleri, analitik uygulamaları, floresans ve floresans spektroskopisi yöntemleri, refraktometrik ve polarimetrik yöntemler ve ölçümler, atomik absorbsiyon ve alev emisyon spektroskopisi.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Entrümental analiz yöntemlerinin dayandığı temel prensipleri kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
2 Enstrümental analiz cihazlarını tanır, çalışma prensiplerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Eğitsel Oyun,
3 Gıda örneklerinin analizi için uygun yöntemi seçer Beyin Fırtınası, Anlatım, Soru-Cevap,
4 Analiz sonuçlarını değerlendirir ve yorumlar Anlatım, Bireysel Çalışma, Grupla Çalışma, Problem Çözme, Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Kimyasal analizler; kalitatif ve kantitatif analizler; gravimetrik, volumetrik ve enstrümental analizler ve uygulamaları
2 Kromatografik Yöntemler; partisyon, jel geçirgenliği, iyon değiştirme kromatografileri
3 Kağıt ve İnce Tabaka Kromatografisi; Kolon Kromatografisi
4 Gaz Kromatografisi
5 Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC)
6 Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC)
7 Spektroskopi teknikleri ve temel ilkeler
8 Refraktometri ve Polarimetri
9 ARASINAV
10 Absorpsiyon Spektroskopisi
11 Infrared Spektroskopisi
12 Florimetri ve Kemolimünesans
13 Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Kütle Spektrometresi
14 X-ışınları Spektroskopisi, Nükleer Manyetik Rezonans
Kaynaklar
Ders Notu

Enstrümantal Analiz Ders Notu. Yrd. Doç Dr. Ayşe Avcı
Enstrümantal Analiz Uygulama Kılavuzu. Yrd. Doç. Dr. Ayşe Avcı

Ders Kaynakları

[1] Hışıl, Y., 2008, Enstrümental Gıda Analizleri, Güncellenmiş Genişletilmiş 5. Baskı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No: 48, Bornova, İzmir.
[2] Skoog, A.D., West, D.M., Holer, F.J., 1999, Analitik Kimya Temelleri, . Kılıç, E. ve Köseoğlu, F. (Çeviri editörleri), Bilim Yayıncılık, 7. Baskı, Ankara.
[3] Yetim H., Çam M. 2009. Enstrümental Gıda Analizleri. Erciyes Üniversitesi Yayınları. No:175, Kayseri.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. X
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. X
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 30
1. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
1. İş Sağlığı ve Güvenliği 0
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 5 5
Proje / Tasarım 16 2 32
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,8
Dersin AKTS Kredisi 5