Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Uluslararası İktisat II IKT 302 6 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri

Uluslararası İktisat I

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SELİM İNANÇLI
Dersi Verenler Prof.Dr. SELİM İNANÇLI,
Dersin Yardımcıları

Araş. Gör. Furkan Açıkgöz

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Serbest dış ticarete çeşitli amaçlarla yapılan müdahaleleri ve bu müdahalelerin etkilerini araştırmak. Küreselleşme ve bölgeselleşme eğilimlerini ve entegrasyon modellerini incelemek. Döviz piyasaları hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği

- Serbest dış ticarete çeşitli amaçlarla yapılan müdahaleleri ve bu müdahalelerin etkilerini araştırmak.

- Küreselleşme ve bölgeselleşme eğilimlerini ve entegrasyon modellerini incelemek.

- Döviz piyasaları hakkında bilgi verilmesi

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Dış ticaret politikasının amaç ve araçları hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Beyin Fırtınası, Sözlü Sınavlar,
2 Küreselleşme ve bölgeselleşme eğilimlerini öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Boşluk Doldurma Testleri,
3 Döviz piyasalarını analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Sözlü Sınavlar,
4 Ülkelerin ödemeler dengesi analizlerini yapabilir/anlayabilir. Anlatım, Beyin Fırtınası, Sözlü Sınavlar,
5 Uluslararası gelir değişmeleri ve öteki mekanizmaları açıklar - değerlendirir. Anlatım, Beyin Fırtınası, Boşluk Doldurma Testleri,
6 Uluslararası kurumları tanır ve analiz eder. Soru-Cevap, Anlatım, Kısa Cevaplı Testler,
7 Açık ekonomilerde makroekonomik politika analizlerini yapar ve değerlendirir. Anlatım, Beyin Fırtınası, Kısa Cevaplı Testler,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 ULUSLARARASI EKONOMİ POLİTİKASININ AMAÇLARI VE ARAÇLARI Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
2 TARİFE ETKİLERİ Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
3 TARİFE DIŞI ARAÇLARIN ETKİLERİ Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
4 ÖZEL TİCARET REJİMLERİ Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
5 KÜRESELLEŞME VE BÖLGESELLEŞME EĞİLİMLERİ Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
6 EKONOMİK ENTEGRASYON MODELLERİ Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
7 GÜMRÜK BİRLİĞİNİN ETKİLERİ (TİCARET YARATICI-TİCARET SAPTIRICI) Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
8 AVRUPA BİRLİĞİ Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
9 DÖVİZ, DÖVİZ KURU VE DÖVİZ PİYASALARI Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
10 DÖVİZ KURU DEĞİŞİMİNİ AÇIKLAMAYA YÖNELİK YAKLAŞIMLAR Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
11 DEVALÜSYONUN ETKİLERİ VE BAŞARI KOŞULLARI Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
12 ÖDEMELER DENGESİ Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
13 DENGELEME MEKANİZMALARI VE POLİTİKALARI Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
14 ULUSLARARASI EKONOMİK KURUMLAR Seyidoğlu, H. (2020). Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulamaları. Güzem Can Yayınları, (24).
Kaynaklar
Ders Notu

Derste anlatılan notlar ve sunumlar

Ders Kaynakları

ERDAL ÜNSAL, ULUSLARARASI İKTİSAT

HALİL SEYİDOĞLU, ULUSLARARASI İKTİSAT

YUSUF BAYRAKTUTAN, ULUSLARARASI İKTİSAT

Salvatore, Dominick (2019). International economics. John Wiley & Sons.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında hukuk, sosyoloji, siyaset bilimi, işletme gibi bilimlerden de faydalanarak geniş bir bakış açısından hareketle tutarlı ve kapsamlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisini kazandırmak. Böylece iktisadi konuların diğer sosyal bilimlerle ilişkili olduğunu gösterrmek. X
2 Genel mikro iktisat teorisi hakkında bilgilendirmek ve gerçek hayata yönelik analiz becerisi kazandırmak. X
3 Genel makro iktisat teorisi hakkında bilgilendirmek ve gerçek hayata yönelik analiz becerisi kazandırmak. X
4 Uluslararası iktisat teorisi, İktisadi büyüme ve İktisadi Kalkınma teorisi ve politikası hakkında bilgilendirmek ve ülkelerin neden farklı ekonomik seviyelerde olduğuna dair analiz becerisi kazandırmak. X
5 İktisat teorisinin ve kurumlarının tarihsel bir gelişim içinde bugüne kadar geldiğini, bu tarihi yolculuğun ülkelerde farklı dinamiklere sahip olduğunu öğretmek. X
6 İktisadi Matematik, Temel ekonometri ve İstatistik teorilerini ve uygulamalarını öğreterek öğrenciyi ekonomiyle ilgili veriye dayalı, bilimsel ve tutarlı analiz becerisine sahip bir hale getirmek. X
7 Genel işletme yönetimi, girişimcilik, pazarlama, insan kaynakları idaresi, şirket finansmanı, turizm işletmeciliği, ve kamu idareciliği gibi kendilerinin seçtiği fakat bölümün direkt eğitim konusuna girmeyen alanlardan birinde de uzmanlaşmaya sahip olma.
8 Kamu, endüstri, tarım, çevre ve doğal kaynaklar, çalışma, bilgi ve mülkiyet ekonomileri, uluslararası finans, para banka, iktisadi büyüme ve kalkınma, politik iktisat ve ekonometrik yöntemler gibi alanlardan kendilerinin seçtiği iktisadın alt dallarından dördünde uzmanlaşma hedefine sahip olma. X
9 Günlük yaşantısında, kamu/özel sektördeki iş hayatında haklarını ve hukuki sınırlarını bilen, hukuk bilgisine sahip mezunlar yetiştirmek. X
10 Öğrencilerin kamu ve özel sektörde kolayca yeterliliklerini kanıtlayabilecekleri düzeyde muhasebe bilgisiyle donatmak..
11 Türkçede olduğu gibi bir yabancı dilde de yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olma.
12 Hem temel bilgisayar kullanımlarını (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SAS, SPSS, Eviews, GAUSS, Stata, R, Access, Minitab vb) kullanabilme becerisini kazandırmak X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
Toplam 80
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 1 3 3
Ödev 1 2 2
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,8
Dersin AKTS Kredisi 5