Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bilişimde Proje Yönetimi EBT 551 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. NİLÜFER YURTAY
Dersi Verenler Prof.Dr. NİLÜFER YURTAY,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bugünün iş dünyası farklı düzeylerden kişilerin takımlar halinde birlikte çalışmalarını gerektiriyor. Proje Yönetimi eğitiminin amacı hedeflerin gerçekleşmesi için gereken yaklaşımın, tekniklerin öğrencilere kazandırılmasıdır. Gerektiği gibi yapılmayan planlama ve uygulamanın nasıl ele alınacağının bilinmemesi projelerde genellikle hedeften sapılmasına, zamanın aşılmasına ve bütçenin dışına çıkılmasına sebep olmaktadır. Bu derste, proje süreçlerinde gerekli araçların, proje yönetimi tekniklerinin ve projelerin başarısı için gereken becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği Proje planlama ve kontrolde prensipler ve metodlar bunlara proje planı geliştirme, kaynak planlaması ve çizelgeleme konuları dahil (PERT/CPM); proje izleme ve sonuçlandırma. Etkili ekip çalışması için liderlik. Disiplinlerarası projeleri etkin bir biçimde yönetme becerileri. Bu derste teknolojiyi yoğun olarak kullanan firmaların özel sorunları tüm ders boyunca vurgulanmaktadır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Proje planlama, yönetim becerisi kazandırma ve proje başarısı sağlama. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bilişim Teknolojilerinde Proje Yönetimi 1. Hafta Sunusu
2 Proje Yönetimi Süreç Grupları 2. Hafta Sunusu
3 Proje Entegrasyon Yönetimi 3. Hafta Sunusu
4 Proje Kapsam, Zaman, Maliyet Yönetimi 4. Hafta Sunusu
5 Proje Kalite Yönetimi 5. Hafta Sunusu
6 Proje İnsan Kaynakları Yönetimi 6. Hafta Sunusu
7 Proje İletişim ve Risk Yönetimi 7. Hafta Sunusu
8 Proje Tedarik Yönetimi 8. Hafta Sunusu
9 MS-Project ile proje yönetimi ve planlama 9. Hafta Sunusu
10 MS-Project ile proje yönetimi ve planlama 10. Hafta Sunusu
11 MS-Project ile proje yönetimi ve planlama 11. Hafta Sunusu
12 MS-Project ile proje yönetimi ve planlama 12. Hafta Sunusu
13 MS-Project ile proje yönetimi ve planlama 13. Hafta Sunusu
14 MS-Project ile proje yönetimi ve planlama 14. Hafta Sunusu
Kaynaklar
Ders Notu [1]http://cs.sakarya.edu.tr/yyurtay adresinde yayınlanan indirilebilir ders malzemeleri
Ders Kaynakları [2]1.G.Bilen, S.Kabukçuoğlu,"Avrupa Birliği´nde proje süreç yönetimi ve hazırlama ilkeleri",Türkiye Kalkınma Bankası,2002.
[3]2.R.Miller, D.Lessard," The strategic management of large engineering projects: shaping institutions, risks, and governance", MIT Pres,2000.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 50
2. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 25 25
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 141
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,64
Dersin AKTS Kredisi 6