Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kamu Maliyesi MLY 315 5 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. GONCA GÜNGÖR GÖKSU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Hakan Yavuz, Arş.Gör. Işıl Ayas, Kadriye İzgi
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Vergi hukukunun ulusal ve uluslar arası düzeyde anlaşılmasına katkı sağlayacak bilgilerin verilmesini sağlamaktır
Dersin İçeriği Vergi hukukunun kaynakları, vergileme süreci ve vergi uyuşmazlıkları ve vergi suçları ile cezalarını kapsar.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Vergilemenin anayasal ilkelerini ve tarihsel gelişimini açıklar Anlatım, Sınav,
2 Vergilemeye ilişkin temel kavramları açıklar Anlatım, Sınav,
3 Vergi borcunu sona erdiren nedenleri karşılaştırır Anlatım, Soru-Cevap, Sınav,
4 Vergi hukukunun anlam, zaman ve yer bakımından yorumuna ilişkin temel kavramları tanımlar ve bu çerçevede analizler yapar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav,
5 Vergi borcu özel borç ayrımını yapar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav,
6 Vergi uyuşmazlıklarını ve çözum yollarını değerlendirir Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav,
7 Vergi suç ve cezalarını açıklar Anlatım, Tartışma, Sınav,
8 Vergi alacaklarının tahsiline ilişkin yasal süreci açıklar Anlatım, Tartışma, Sınav, Ödev,
9
10
11
12
13
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Vergi Hukukunun tanımı, kapsamı, hukuk sistemi içindeki yeri, bölümleri, tarihi gelişimi, Verginin anayasal ilkeleri, PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
2 Vergi Hukukunun kaynakları, Vergi yasalarının yer, zaman ve anlam bakımından uygulanması, Vergilendirme ilişkisinde taraflar PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
3 Vergi ödevi; vergi yükümlülüğü, vergi sorumluluğu, Vergi yükümlülerinin hak ve ödevleri PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
4 Bildirimde bulunma ve beyanname verme ödevi, Defter tutma ve belgeleri saklama ödevi PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
5 Vergilendirme Süreci; Vergiyi doğuran olay, verginin tarhı, tebliği, tahakkuku, tahsili PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
6 Vergi idaresinin yükümlüleri denetleme yolları; yoklama, inceleme, arama, bilgi toplama, Vergi Hukukunda süreler PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
7 ARA SINAV
8 Vergi borcunun sona ermesi: ödeme ve zamanaşımı, Diğer sona erme nedenleri PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
9 Vergi suç ve cezaları, Vergi suç ve cezalarının sona erme nedenleri PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
10 Vergi uyuşmazlıklarının idari aşamada çözümlenmesi PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
11 Vergi yargısı ve yargılaması, Vergi yargılama usulü PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
12 Yargı kararlarına başvuru yolları; itiraz ve temyiz PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
13 Vergi alacağının güvence altına alınması, kamu alacağı ve güvence önlemleri PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
14 Tahsil aşamasında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları PEHLİVAN, Osman (2007), Vergi Hukuku, Derya Kitabevi, Trabzon.
Kaynaklar
Ders Notu Yukarıda belirtilen kitap bölümleri ve makaleler
Ders Kaynakları AKSOY Ş., (2004), Vergi Hukuku, İstanbul, Filiz Kitapevi.
Öncel M. ve diğerleri (2007), Vergi Hukuku, Ankara, Turhan Kitapevi.
Kirbaş Ş., (2005), Vergi Hukuku, Ankara, Siyasal Kitapevi.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir bakış açısından hareketle, iktisadi konularda analitik yönden tutarlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisine sahip olma
2 Temel ekonometri ve istatistik teorilerini mikro ve makro iktisadi problemlere çözüm üretmede kullanabilme yeteneğine sahip olma.
3 Türkçede olduğu gibi bir yabancı dilde de yazılı (ve tercihen ilave olarak sözlü) iletişim becerisine sahip olma.
4 Genel ekonometri teorisi hakkında bilgili olma.
5 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olma.
6 Hem temel bilgisayar kullanımlarını (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SPSS, Eviews, Gauss, Stata ve benzeri) kullanabilme
7 Matematiksel, iktisadi, istatistiksel ve ekonometrik olarak analiz yapma beceisi kazanmak
8 Sayısal ve istatiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip olmakla beraber, bunlar doğrultusunda alınacak kararların sonuçlarını öngörebilme ve doğru tahminlerde bulunabilme; nedensel ilişkilerini göz önünde bulundurma, analitik düşünce yapısına sahip olma ve stratejik yaklaşım geliştirebilme
9 Kelime anlamı, kompozisyon kuralları ve gramer dâhil olmak üzere bir yabancı dilde bilgi sahibi olma, bu niteliklerini sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilme
10 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma
11 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, bilgilerini ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, ikna gücü yüksek, eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilme, ve bilgileri analiz etme becerisine sahip, inisiyatif kullanabilme becerisine sahip olma
12 Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme becerilerine sahip olmak
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 75
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 5
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)