Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Uygulama Atölyesi II (Artistik Seramik) SRM 422 8 4 + 2 5 10
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. BUKET ACARTÜRK
Dersi Verenler Prof. BUKET ACARTÜRK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Öğrenciye, farklı malzemeleri birleştirmek ve yeni teknikler üzerinde araştırma yapma olanağı veren bu derste özgün proje uygulamaları ve araştırmaları amaçlanır.

Dersin İçeriği
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Mesleki ustalığını ortaya geliştirmek. Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Ödev, Proje / Tasarım, Portfolyo, Performans Görevi,
2 Tasarım aşamasından sunuma profesyonel olarak çalışmalarını üstlenebilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Proje / Tasarım,
3 Konusu ile ilgili problematikleri çözebilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Proje Temelli Öğrenme , Ödev, Performans Görevi,
4 Konusu ile ilgili araştırma yapabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Proje / Tasarım,
5 Konusu ile ilgili terminolojiyi doğru kullanabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Proje / Tasarım,
6 Çalışmalarını toplum içersinde savunabilmek. Rol Oynama, Bireysel Çalışma, Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bitirme projesi konuları açıklanır.Öğrencilerden,önceki yıllarda yapmış oldukları uygulamalar konusunda bilgi alınır.Çalışmalarını destekleyecek yayınlar ile ilgili bilgi verilir.
2 Öğrencilerin yapmış oldukları eskizler üzerinde ortak eleştiriler yapılır. Konu seçiminde karşılaşacakları teknik zorluklar irdelenir. Malzeme seçiminde dikkat edecekleri temel unsurlar hakkında bilgilendirilirler.
3 Yapılan eskizler ve kroki çizimleri üzerinde ortak eleştiriler yapılır. Eskiz ve kroki çizimlerinde ölçülendirme teknikleri gösterilir.Seçilen proje konusunun teması üzerinde teorik araştırma yöntemleri irdelenir.
4 Yapılan teknik çizimler üzerinde, projenin gelişme süreci, teknik ve estetik açıdan değerlendirilmesi yapılır. Projeyi en iyi şekilde bütünleyecek “isimlendirme ” konusu işlenir.
5 Öğrenciler bu güne kadar yapmış oldukları eskiz çalışmalarını , teknik çizimlerini , tasarımlarının temasını açıklayan teorik sunumu ve proje gelişim sürecini programlayan (çalışma takvimini) bir dosya içinde danışmanlarına sunarlar.
6 Öğrencilerin dosyalarının değerlendirme sonuçları açıklanır ve tartışılır. ( Birinci ara değerlendirme “quiz”). Bu sonuçlara göre öğrencilere, tasarımlarında nasıl bir yol ve gelişim programı izleyebilecekleri anlatılır.
7 Maket çalışmalarına devam edilir. Maket çalışmalarının teknik çizimlerle paralel gidip gitmediği kontrol edilir.Gerektiğinde teknik çizimler maketlere göre düzenlenir.
8 Maket çalışmaları üzerinde ana tasarımda karşılaşılacak teknik problemler irdelenir. Proje tasarımının enstelasyon çizimleri yapılır.Bilgisayar programları yardımı ile mekan içinde tasarımın uygulama alanları tesbit edilir.
9 Öğrenciler bu hafta içinde, projelerinde kullanacakları iki, üç yada dört maket tasarımının teknik çalışmasını bitirmek zorundadırlar.Çalışmalar kurutma evresine bırakılır.Kullanılan malzemeye göre kurutma aşamaları ve yöntemleri açıklanır.
10 Bu hafta maketler ve dosya çalışmalarından vize değerlendirmesi yapılır.(Vize değerlendirmesi ).Danışman gerek duyarsa dört saatlik uygulamalı bir vize çalışması isteyebilir.
11 Yapılan tasarımlara göre sırlama ,oksitleme yada dekorlama teknikleri gibi yüzey çalışmaları yapılır. Kullanılan malzemeye uygun olarak, hazırlanan deneme plakaları üzerinde orjinal sır araştırmaları ve teknikleri denenir.
12 Yapılan sır, oksit denemeleri fırınlanır. Bu güne kadar yapılan tüm maket çalışmaları ve sır, oksit ve reklendirme yöntemleri çalışmaları fotoğraflanır. “Diploma Projesi Raporu” dosyasına eklenir.
13 Proje dosyaları toplanarak ödev notu değerlendirilmesi yapılır. Bu değerlendirme aynı zamanda “Bitirme Projesi Raporu” Dersinin de ödev notu olarak değerlendirilecektir.
14 Maket çalışmalarının fırınlama işlemleri bitirilir.Çalışmalar teknik ve estetik açıdan, yapılan çalışmalara göre değişik kriterlerde değerlendirilir.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Dictionary of Ceramic Science and Engineering” Loran S, O’Bannon Plenum Pres, NewYork and London, 1984 ISBN: 0-306-41324-8
The Complete Guide to Sculpture, Modelling and Ceramics Techniques and Materials” Consultant Editor Barry Midgley, The Apple Pres, 1987
ISBN: 1850761256

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1
2
3
4
5
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Proje / Tasarım 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 6 96
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 5 6 30
Ödev 1 8 8
Proje / Tasarım 1 20 20
Performans Görevi (Uygulama) 1 30 30
Performans Görevi (Atölye) 1 30 30
Final 1 40 40
Toplam İş Yükü 254
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 10,16
Dersin AKTS Kredisi 10