Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Proses Uygulamaları GDM 606 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı Bir gıda işletmesinin tasarlanması, var olan bir prosese ilave ya da çıkarma işlemlerinin uygulanması, proses akış şemasının oluşturulması, prosesin yenilenmesi ve onarılması ile ilgili tasarımların öğrenciler tarafından kavranmasını sağlamak.
Dersin İçeriği Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları; Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; Proses akış şemaları, Dizayn çeşitleri, İşletme yerleşim planı ve binalar; Proses ve tesis tasarımında mali analiz, Üretim maliyeti ve karlılık; Gıda proses tasarımı; Gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri; Bilgisayar destekli gıda işletmesi tasarımı. Proses kalitesi ve kontrolu
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Proses ve tasarım tanımlarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Ödev,
2 Gıda üretimi ve tesis tasarımını birlikte değerlendirir ve yapar Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Sınav,
3 Çeşitli gıdaların üretimine ait akış şemaları tasarlar Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Sınav, Ödev,
4 Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş sürecini kavrar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Sınav, Ödev,
5 GMP, ISO ve HACCP sistemlerini kavrar ve proseslere uygulamalarını gerçekleştirir Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Sınav, Ödev,
6 Seçeceği bir ürün ile ilgili olarak üretim akış şeması tasarlar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Proses ve tasarım kavramları; Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları
2 Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; Proses akış şemaları, Dizayn çeşitleri, İşletme yerleşim planı ve binalar, Proses ve tesis tasarımında mali analiz, Üretim maliyeti ve karlılık
3 Gıda proses tasarımı; Gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri, Bilgisayar destekli gıda işletme tasarımı
4 Gıda fabrikası tasarımı; Yerleşim, Ürün proses ilişkisi, Gıda hijyeni, fabrika güvenliği, Gıda depolanması, sistem değişkenliği
5 Fabrikaların sürekli düzenlenmesi; Fabrika revizyonu, genişletilmesi, hareketli gıda tesisleri, Geliştirilmiş gıda tesisleri
6 İyi üretim Uygulamaları (GMP); GMP, ISO ve HACCP sistemleri ve uygulamaları
7 Gıda tesis ekonomileri; Gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmeler
8 Makine malzemeleri, boyutları ve maliyetler; Metaller, çelik, alüminyum, bakır, diğer metaller, plastikler, cam ve seramikler, ahşap malzemeler
9 Makine üretimleri ve montajı; Genel proses makinaları, uygun mühendislik, makine montajında dikkat edilecekler
10 Makinaların hijyenik tasarımı; Hijyenik standartlar ve kurallar, tesisatın temizlenmesi
11 Gıda makinaları seçimi; Tesis inşaatı özellikleri, makine boyut ve ağırlığı, temizleme olanakları, bakım özellikleri, yedek parça standartları, mukavemet ve dayanıklılığı
12 Tasarımın sonuçlanması; Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş
13 Tasarımın sonuçlanması; Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş
14 Yıl Sonu Ders Değerlendirmesi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Proje / Tasarım 20
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 1 2 2
Ödev 1 20 20
Proje / Tasarım 1 20 20
Performans Görevi (Seminer) 1 20 20
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6