Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Starter Kültür Teknolojisi GDM 560 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. GÖKÇE POLAT YEMİŞ
Dersi Verenler Doç.Dr. GÖKÇE POLAT YEMİŞ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu dersin amacı,  fermente gıdalarda kullanılan starter kültürlerin özellikleri ve işlevleri, kültür üretim teknolojisi, starter kültür aktivitesini etkileyen faktörler, starter kültürlerde kalite kontrolü, gıda endüstrisinde kullanımları hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Starter kültür  ve fermantasyon teknolojisindeki önemi, starter olarak kullanılan mikroorganizmaların klasifikasyonu, suşların starter kültür olabilme özellikleri, starter kültürlerin metabolik özellikleri, starter kültür aktivitesini etkileyen iç ve dış faktörler, starter kültür üretimiStarter kültürlerin muhafazası ve starter kültür üretiminde kalite kontrol, fermente gıda endüstrisinde starter kültür uygulamaları.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Starter kültürler ve fermantasyon teknolojisindeki önemlerinin anlaşılması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
2 Starter olarak kullanılan mikroorganizmaların klasifikasyonunun öğrenilmesi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
3 Kültür üretim teknolojisi, starter kültür aktivitesini etkileyen faktörlerin öğrenilmesi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
4 Fermente gıda endüstrisinde starter kültür uygulamalarının öğrenilmesi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Starter kültür ve fermantasyon teknolojisindeki önemi
2 Starter olarak kullanılan mikroorganizmaların klasifikasyonu
3 Starter olarak kullanılan mikroorganizmaların klasifikasyonu
4 Suşların starter kültür olabilme özellikleri
5 Starter kültürlerin metabolik özellikleri
6 Starter kültür aktivitesini etkileyen iç faktörler
7 Starter kültür aktivitesini etkileyen dış faktörler
8 Starter kültür üretimi
9 Starter kültürlerin muhafazası
10 Starter kültür üretiminde kalite kontrol
11 Fermente gıda endüstrisinde starter kültür uygulamaları
12 Fermente gıda endüstrisinde starter kültür uygulamaları
13 Fermente gıda endüstrisinde starter kültür uygulamaları
14 Fermente gıda endüstrisinde starter kültür uygulamaları
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Kılıç, S. 2008. Süt Endüstrisinde Laktik asit Bakterileri, Ege Üniv. Yayın No: 542, İzmir.

Tunail N. 2009. Mikrobiyoloji. Pelin Ofset. Ankara.

D. Prema Latha, S. M. Reddy, K. S. Youn, Pogaku Ravindra. 2015., Starter Culture Technology: Fermented Foods. Advances in Bioprocess Technology. Pages 435-454  Springer International Publishing Switzerland

Starter Kültür ve Teknolojisi Ders Notları (basılmamış), Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Prof. Dr. Nezihe TUNAİL, Prof. Dr. Kadir Halkman

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi X
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Performans Görevi (Seminer) 40
1. Ödev 30
2. Ödev 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ödev 2 5 10
Performans Görevi (Seminer) 1 15 15
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 141
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,64
Dersin AKTS Kredisi 6