Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Et Teknolojisinde Yeni Gelişmeler GDM 515 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri Et İşleme Teknolojisi
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Yüksek lisans öğrencilerinin et endüstrisinde kullanılan yeni makinelerden, teknolojiden ve yeni geliştirilmiş ürünler hakkında bilgilendirmek amacı içerir.
Dersin İçeriği Bu ders et teknolojisinda yeni kullanıma geçmiş veya üzerine yapılan bilimsel çalışmalar tamamlanmış gelişmeleri incelemeyi ve sunmayı kapsar
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yeni teknolojilerin takipçisi olmanın öneminin bilincine varır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav, Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
2 Et endüstrisinde yeni geliştirilmiş muhafaza yöntemlerinden haberdar olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav, Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
3 Et endüstrisinde yeni geliştirilmiş proses yöntemlerinden haberdar olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav, Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
4 Yeni geliştirilmiş et teknolojileri hakkında bilgi ve detaya ulaşabilir Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Ödev, Proje / Tasarım,
5 Yeni geliştirilmiş teknolojileri sunabilir Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
6 Yeni geliştirilmiş teknolojilerin avantajlarını ve dezavantajlarını tartışabilir Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
7 Et işletmelerinde uygulanan otomasyonunu hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
8 Et ürünlerinde kullanılan yeni paketleme malzemelerini tanır Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
9 Et ürünleri üretiminde kullanılan starter kültür hakkında yapılan çalışmaları takip eder ve bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev, Proje / Tasarım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Elektrik akımı uygulamasının etin kalitesine, rengine, yumuşaklığına etkisi
2 Et kalitesi için gen teknolojisi
3 Et kalitesi için gen teknolojisi
4 Et rengi, kalitesi, tüketilebilirliği üzerine elektriksel uyarının etkisi
5 Et ürünleri teknolojilerindeki yenilikler
6 Yağı azaltılmış et ürünleri üretimi
7 Et ve sağlık konusunda yeni gelişmeler
8 Kesim hanedeki otomasyon
9 İşletmelerdeki otomasyon
10 Et işlemede kullanılan yüksek basınç
11 Starter kültürdeki son gelişmeler
12 Paketlemedeki yeni gelişmeler
13 Radyasyon uygulanması
14 yeni geliştirilen muhafaza yöntemleri
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Advanced Technology for Meat Processing, 2004, edited by Leo M.L. Nollet
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Seminer) 15
2. Kısa Sınav 10
2. Performans Görevi (Seminer) 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 70
1. Final 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6