Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi GDM 309 5 2 + 2 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler Prof.Dr. AHMET AYAR,
Dersin Yardımcıları

Araş.Gör.Hatice SIÇRAMAZ

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

Öğrencilerin sütün bileşimi ve diğer özellikleri hakkında bilgilendirilmesi, kaliteli süt eldesi ve ürünlere işlenmesi, üretilen ürünlerin ambalajlanması, uygun şartlarda muhafazasının sağlanması bakımından öğrencilerin bilinçlendirilmesi. Süt ürünlerinin özellikleri ve üretimi hakkında öğrencilerin bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak. Süt işletmeciliği yönünden öğrencilere tecrübe kazandırmak

Dersin İçeriği

Sütün özellikleri. Sütün depolanması ve taşınması. Sütün uygun işlemlerle ürünlere dönüştürülmesi. Kaliteli süt ve ürünleri üretimi. Süt ve ürünlerine uygulanan ön işlemler, ürünlerin depolanması ve ambalajlanması.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sütü tanır ve niteliklerini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav, Ödev,
2 Kaliteli süt ve süt ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav, Ödev,
3 Süte uygulanan muhafaza yöntemlerini ve ön işlemleri bilir Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav, Ödev,
4 Sütün ürünlere nasıl işlendiğini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav, Ödev, Performans Görevi,
5 Süt ve ürünlerinin ambalajlanması hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav, Ödev,
6 Süt ve ürünlerinin kalite kontrolünü yapabilir Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav, Ödev,
7 Süt ve ürünlerinin depolama, taşıma esaslarını öğrenir. Anlatım, Tartışma, Gösteri, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sütün tanımı, bileşimi ve özellikleri
2 Kaliteli süt üretimi ve muhafazası
3 Süte uygulanan ön işlemler
4 İçme sütü üretimi:Pastörize süt
5 İçme sütü üretimi: Sterilize süt
6 Fermente süt ürünleri üretimi: Yoğurt, kefir
7 Tereyağı üretimi
8 Peynir teknolojisi: Genel peynir üretimi
9 Peynir teknolojisi: Beyaz, Kaşar ve Tulum peyniri
10 Arasınav
11 Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri teknolojisi
12 Dondurma üretim teknolojisi
13 Sütçülük artıkları
14 İşletme ziyareti
Kaynaklar
Ders Notu

1 Ders sunuları

2  Üçüncü,M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık, İzmir,(2005).

Ders Kaynakları

2. http://www.rpaulsingh.com/animated%20figures/ animationlisttopic.htm

3 http://www.foodsci.uoguelph.ca/dairyedu/home.html

4 http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari
/ gida

5 Metin,M. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, (2001)

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
1. İş Sağlığı ve Güvenliği 0
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 5 5
Performans Görevi (Laboratuvar) 7 2 14
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 127
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,08
Dersin AKTS Kredisi 5