Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Mühendisliğine Giriş GDM 101 1 2 + 0 2 3
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA, Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

Öğrencilerin genel anlamıyla gıda mühendisliği mesleği, etiği, eğitimi ve çalışma olanakları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlama, temel gıda mühendisliği teknikleri, gıda maddelerinin yapısı ve bileşimi, gıda maddelerinin mühendislik özellikleri, gıda işleme ve saklama yöntemleri, temel gıda terim ve teknolojileri ile gıda endüstrisinde kullanılan yeni teknolojiler ve güncel yenilikler hakkında bilgilendirilmesi

Dersin İçeriği

Mühendislik tarihi ve mühendislik etiği, Gıda mühendisinin tanımı, önemi, görev ve sorumlulukları, gıda maddelerinin yapısı ve özellikleri, gıda maddelerinin mühendislik özellikleri, gıda işleme ve muhafaza yöntemleri, temel gıda terim ve teknolojileri, ıda endüstrisinde kullanılan yeni teknolojiler ve güncel yenilikler

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Mühendislik kavramını tanımlar, Gıda Mühendisliği mesleği hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav, Ödev,
2 Mezun olduktan sonra onları bekleyen iş olanaklarından ve iş koşullarından haberdar olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Ödev,
3 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav, Ödev,
4 Gıda sanayisinde kullanılan temel terimleri, temel işlemleri ve temel teknolojik adımları öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Sınav, Ödev,
5 Gıdayı oluşturan bileşenler ve yapısı hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Sınav,
6 Gıda mühendisini, gıda işletmelerinde bekleyen sorumluluklardan ve iş sağlığı ve güvenliği ile uygulamalardan haberdar olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav, Ödev,
7 Gıdaların bozulma nedenleri ve koruma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Sınav, Ödev,
8 gıda endüstrisinde kullanılan yeni teknolojiler ve güncel yenilikler hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Mühendislik mesleği ve gıda mühendisliğinin tanıtılması, gıda mühendislerinin görev ve sorumluluklarının anlatılması
2 Etik-Mühendislik etiği ve Gıda Mühendisliği mesleki etik, Etik dışı davranışlar ve tağşişler kurallarının anlatımı
3 Gıda mühendisliğinde iş sağlığı ve güvenliği
4 Gıda bileşenleri ve yapısı
5 Gıda güvenliği ve gıdalarda bozulmalar
6 Gıda muhafaza teknikleri
7 Gıda muhafazasında yeni yaklaşımlar
8 Vize haftası
9 Gıda ambalajlamanın önemi, kullanılan teknolojiler ve güncel yenilikler
10 Gıda teknolojileri ve işleme makineleri- yeni teknolojiler
11 Gıda teknolojileri ve işleme makineleri- yeni teknolojiler
12 Gıda sanayisinde dijital dönüşümler; akıllı sistemler, akıllı robotlar ve eğitilmiş bilgisayarlar
13 Gıda kalite kontrol ve kalite kontrolde akıllı teknolojilerin kullanımı
14 Performans çalışması
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda Mühendisliğine Giriş ders notu, Sakarya Üniversitesi.

Ders Kaynakları

Singh, R.P. and Heldman, D. R. 2015 Introduction to Food Engineering (fifth edition). Çeviri editörleri: Prof. Dr. Taner Baysal ve Doç. Dr. Filiz İçier. Gıda Mühendisliğine Giriş (5.Baskı). Yayınlayan: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti. ISBN NO: 978-605-320-151-9

Durlu Özkaya, F., Coşansu, S. ve Ayhan, K. 2015. Her Yönüyle Gıda. Yayınlayan: Sidaş Medya Ltd. Şti.  ISBN NO: 978-605-5267-06-3

Saldamlı, İ. 2017. Gıda Kimyası (6. Basım). Yayınlayan: Hacettepe Üniversitesi Yayınları. ISBN NO: 978-975-491-385-9

Kayaardı, S. 2012. Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu (5. Baskı). Yayınlayan: Sidaş Medya Ltd. Şti.  ISBN NO: 978-975-98509-0-6

 

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. X
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. X
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. X
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Seminer) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 8 8
Ödev 1 3 3
Final 1 14 14
Performans Görevi (Seminer) 1 3 3
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,44
Dersin AKTS Kredisi 3