Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İleri Gıda Kimyası GDM 652 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ
Dersi Verenler Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıda bileşenlerinin (su ve buz, karbonhidrat, protein, lipit, enzim, vitamin ve minerallerin) kimyasal yapılarını, özelliklerini ve gıdalardaki fonksiyonlarını ve etkileşimlerini, gıda işleme ve depolama boyunca gıda bileşenlerinde meydana gelen kimyasal reaksiyonları ve etkileşimlerini incelemektir. Bu ders kapsamında lisansüstü öğrenciler gıda bileşenlerinin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve kimyasal reaksiyonlarını, gıdalarda meydana gelen kimyasal reaksiyonların gıda kalitesi ve güvenliğine etkisini değerlendirebilecekler ve gıda işleme ve muhafaza ile gıda kimyası arasında ilişki kurabileceklerdir.

Dersin İçeriği

1.Gıda bileşenleri, fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özellikler ve reaksiyonlar, Su ve buz, Mono ve polisakkaritler, Aminoasitler ve proteinler, Enzimler, Yağ asitleri, trigliseridler ve lipitler, Vitaminler ve mineraller, 2. Gıda bileşenlerinde işleme, ambalajlama ve depolamaya bağlı olarak meydana gelen kimyasal değişimler, 3.Gıda bileşenlerinin reaksiyonları ve gıda kalitesi, güvenliği ve raf ömrü arasındaki ilişki

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda kimyası amaç ve kapsamını irdeleyebileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
2 Gıda bileşenlerinin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve kimyasal reaksiyonlarını analiz edebileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
3 Gıdalarda meydana gelen kimyasal reaksiyonların gıda kalitesi ve güvenliğine etkisini değerlendirebileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
4 Gıda işleme ve muhafaza ile gıda kimyası arasında ilişki kurabileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda bileşenlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri
2 Su ve buzun fiziksel ve kimyasal özellikleri, su akivitesi
3 Karbonhidratlar-1 (karbonhidratların yapısı, mono- ve oligo-sakkaritler)
4 Karbonhidratlar-2 (polisakkaritler ve fonksiyonel özellikleri)
5 Karbonhidratlar-3 (karbonhidratların reaksiyonları)
6 Proteinler-1 (aminoasitler ve peptitler)
7 Proteinler-2 (proteinlerin yapısı, özellikleri ve reaksiyonları)
8 Lipitler-1 (yağ asitleri,di- ve tri-gliseridler, yapıları ve özellikleri)
9 Lipitler-2 ( fiziksel-kimyasal özellikler, reaksiyonlar)
10 Enzimler (yapısı ve özellikleri, enzim aktivitesi)
11 Vitaminler
12 Mineraller
13 Dönem projesi sunumları
14 Dönem projesi sunumları
Kaynaklar
Ders Notu

Power Point Sunusu (Doç.Dr.Serpil Öztürk)

Ders Kaynakları

Food Chemistry. O. R. Fennema. 1985. 2nd Edition. Marcel Dekker, NY.

Gıda Kimyası. İ. Saldamlı (Ed). 2005. 2.baskı, Hacettepe Ünv.Yayınları, Ankara

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 12 12
Ödev 2 5 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 138
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,52
Dersin AKTS Kredisi 6