Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tahıl Teknolojisinde Yeni Gelişmeler | GDM 603 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ |
Dersi Verenler | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tahıl ürünleri üretiminde yeni tekniklerin kullanımı ile tahıl ve son ürün kalitesinin yeni tekniklerle belirlenmesi konularında bilgiler vermek |
Dersin İçeriği | Tahılların fiziksel ve kimyasal özellikleri, Tahıl ürünleri üretiminde yenilikler, Kahvaltılık tahılların üretiminde ekstrüzyon teknolojisi, Tahıllarda genetik çalışmalar, Tahıllarda biyoteknolojik uygulamalar, Tahıllarda kalite kontrol yöntemleri |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Tahıllarla ilgili temel konuları kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
2 | Tahıl ürünleri üretiminde yeni sistemleri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
3 | Tahıllarda yapılan genetik çalışmaları öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
4 | Tahıllarda biyoteknolojik uygulamaları öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
5 | Tahıllarda kalite kontrol yöntemlerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tahıllar: genel tanımlar | |
2 | Tahılların fiziksel ve kimyasal özellikleri | |
3 | Ekmek ve fırıncılıkta son gelişmeler | |
4 | Makarna endüstrisinde son gelişmeler | |
5 | Bisküvi, kraker ve kek endüstrisinde yeni uygulamalar | |
6 | Malt ve biracılıkta yeni uygulamalar | |
7 | Kahvaltılık tahılların üretiminde ekstrüzyon teknolojisi | |
8 | Ara Sınav | |
9 | Tahıllarda genetik çalışmalar | |
10 | Tahıl biyoteknolojisinde ürün geliştirme | |
11 | Tahıllarda kalite kontrol yöntemleri | |
12 | Hammadde ve ürün kalitesinin iyileştirilmesinde yeni yöntemler | |
13 | Mikro-yöntemler ve uygulama alanları | |
14 | Biyoteknolojik uygulamalarla kalitenin arttırılması |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1. Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. 2. Kruger, J.E., Matsuo, R.B., Dick, J.W. 1996. Pasta and noodle technology, AACC Press, St.Paul, MN, USA. 3. Owens, G. 2000. Cereals processing technology, CRC Press, USA. 4. Morris, P.C., Bryce, J.H., 2000. Cereal biotechnology, CRS Press, USA. 5. Cauvain, S. And Young, L., 2001. Baking problems solved, CRC Press, USA. 6. Manley, D.,2001. Biscuit, cracker and cookie recipes for the food industry, CRC Press, |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,28 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |