Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tahıl Teknolojisinde Yeni Gelişmeler GDM 603 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ
Dersi Verenler Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Tahıl ürünleri üretiminde yeni tekniklerin kullanımı ile tahıl ve son ürün kalitesinin yeni tekniklerle belirlenmesi konularında bilgiler vermek
Dersin İçeriği Tahılların fiziksel ve kimyasal özellikleri, Tahıl ürünleri üretiminde yenilikler, Kahvaltılık tahılların üretiminde ekstrüzyon teknolojisi, Tahıllarda genetik çalışmalar, Tahıllarda biyoteknolojik uygulamalar, Tahıllarda kalite kontrol yöntemleri
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tahıllarla ilgili temel konuları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Tahıl ürünleri üretiminde yeni sistemleri kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
3 Tahıllarda yapılan genetik çalışmaları öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
4 Tahıllarda biyoteknolojik uygulamaları öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
5 Tahıllarda kalite kontrol yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tahıllar: genel tanımlar
2 Tahılların fiziksel ve kimyasal özellikleri
3 Ekmek ve fırıncılıkta son gelişmeler
4 Makarna endüstrisinde son gelişmeler
5 Bisküvi, kraker ve kek endüstrisinde yeni uygulamalar
6 Malt ve biracılıkta yeni uygulamalar
7 Kahvaltılık tahılların üretiminde ekstrüzyon teknolojisi
8 Ara Sınav
9 Tahıllarda genetik çalışmalar
10 Tahıl biyoteknolojisinde ürün geliştirme
11 Tahıllarda kalite kontrol yöntemleri
12 Hammadde ve ürün kalitesinin iyileştirilmesinde yeni yöntemler
13 Mikro-yöntemler ve uygulama alanları
14 Biyoteknolojik uygulamalarla kalitenin arttırılması
Kaynaklar
Ders Notu 1. Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA.
2. Kruger, J.E., Matsuo, R.B., Dick, J.W. 1996. Pasta and noodle technology, AACC Press, St.Paul, MN, USA.
3. Owens, G. 2000. Cereals processing technology, CRC Press, USA.
4. Morris, P.C., Bryce, J.H., 2000. Cereal biotechnology, CRS Press, USA.
5. Cauvain, S. And Young, L., 2001. Baking problems solved, CRC Press, USA.
6. Manley, D.,2001. Biscuit, cracker and cookie recipes for the food industry, CRC Press,
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ödev 1 15 15
Final 1 15 15
Ara Sınav 1 15 15
Toplam İş Yükü 157
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,28
Dersin AKTS Kredisi 6