Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Reçel, Marmelat ve Jele Yapım Tekniği GDM 610 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu dersin amacı; reçel, marmelat ve jele işleme teknikleri ile reçel, marmelat ve jele üretiminde kullanılan ekipmanlar ve bu ürünlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında vermektir.
Dersin İçeriği Pektin kimyası, teknolojik özellikleri, jel oluşum mekanizması, şeker içeriğini attırarak dayandırmanın prensipleri, meyvelerin hazırlanmaları, şeker ve asit çözeltileri, Reçel, Marmelat ve Jele ile ilgili ürün standartları; Reçel, Marmelat ve Jele hazırlama formülleri ve hesaplamaları; Şeker içeriği arttırılmış ürünlerde üretim hataları ve bozulmalar
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Meyve-Sebzelerin Dayandırılma Yöntemleri (özellikle şeker içeriğini arttırarak dayandırma, evaporasyon) ve prensiplerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Reçel, Marmelat ve Jele ile ilgili tanımları ve arasındaki farklılıkları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Türk gıda kodeksi ve TSEde yer alan reçel ve benzeri ürünler ile ilgili tanımları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
4 Reçel, Marmelat ve Jele üretiminde kullanılan formülleri ve üretim aşamalarını tasarlar ve gerekli hesaplamaları yapar Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
5 Herhangi bir meyveden reçel üretimi yapar ve üretim aşamalarını tasarlar Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
6 Reçel marmelat ve jele gibi ürünlerde kalite kontrol uygulamaları yapar ve uygular Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
7 Pektinden kaynaklı jel oluşum mekanizmasını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Meyve ve sebzelerin muhafaza yöntemleri
2 Şeker içeriğini attırarak muhafaza ve prensipleri
3 Reçel, marmelat ve jele üretiminde kullanılan meyve, sebze ve diğer ürünler ve özellikleri
4 Reçel, marmelat ve jele üretim teknolojisi: ham maddelerin hazırlanmaları
5 Pektininin kimyasal yapısı, teknolojik özellikleri, jel oluşum mekanızması
6 Reçete düzenleme
7 Pişirme teknikleri; soğutma ve ambalajlama
8 Üretim hataları ve bozulmalar
9 Uygulamalı reçel üretimi
10 Uygulamalı reçel üretimi
11 Reçel, marmelat ve jele kalite kontolü
12 Reçel, marmelat ve jele ile ilgili ürün standartları
13 Üretilen reçellerin değerlendirilmesi
14 Yıl sonu ders değerlendirmesi
Kaynaklar
Ders Notu [1]Power Point Sunusu
Ders Kaynakları [2]Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., (2003) Meyve ve sebze İşleme Teknolojisi (3). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:28 Ankara
[3]Anonymous, 1964. Preserves Handbook. Sunkist Growers, California.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 140
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,6
Dersin AKTS Kredisi 6