Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Meyve Sebzelerin Kurutularak Dayandırılması | GDA 612 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Meyve-sebzelerin muhafazasında kurutmanın öneminin anlaşılması, kurutmada su aktivitesi ve bozulma ilişkisinin kavranması ve kaliteli kurutulmuş ürünlerin elde edilmesi |
Dersin İçeriği | Kurutmanın Önemi, Kurutma İle İlgili Genel Prensipler, Su Aktivitesi, Sorpsiyon İzotermi, Kurutma Yöntemleri ve Kurutucular, Çeşitli Ürünlerin Kurutulması, Kuruma Sırasında Gıdanın Yapısında Meydana Gelen Değişmeler, Kurutulmuş Ürünlerde Kalite Kriterleri, Kuruma Hızı |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Meyve-Sebzeleri Dayandırılma Yöntemlerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
2 | Kurutma işleminde uygulanan ön işlemleri kavrar ve uygular | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
3 | Kurutulmuş bazı meyve ve sebzelerin üretim aşamalarını ve özelliklerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
4 | Kurutulmuş ürünlerde kaliteyi artırmak amacıyla çalışmalar yapar ve tasarlar | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, |
5 | Seçeceği bir meyve ya da sebzenin kurutulması amacıyla üretim aşamalarını tasarlar ve uygular | Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, | Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi, |
6 | Kurutulmuş gıdalarda kalite kontrol analizlerini yapar ve uygular | Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kurutmanın Tanımı, Tarihçesi, Koruma Mekanizması | |
2 | Su Aktivitesi | |
3 | Sorpsiyon İzotermi | |
4 | Hava-su karışımları ve temel ilkeler | |
5 | Kurutmanın mekanizması | |
6 | Kurutmada meydana gelen başlıca değişmeler ve gıda stabilitesi | |
7 | Kurutucular ve Kurutucu Tipleri | |
8 | Kabin ve tünel kurutucular | |
9 | Konveyörlü ve akışkan yatak kurutucular | |
10 | Püskürtmeli kurutucular (spray drying) | |
11 | Dondurarak kurutma | |
12 | Diğer kurutucu sistemler | |
13 | Kurutulmuş ürünlerde kalite kriterleri | |
14 | Kurutulmuş ürünlerde kalite kriterleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Cemeroğlu, B. 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi (I. ve II. Cilt). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Bizim Büro Basımevi-Ankara Kudra T, Mujumdar AS, 2002. Advanced Drying Technologies. Marcel Dekker, Inc., New York. Mujumdar, A.S. 2000. Drying Technology in Agriculture and Food Sciences.Science Pub. İnc. USA Barbosa-Casanovas, G. and Vega-Mercado, H. 1996. Dehydration of Foods. Chapman&Hall. New York. Brennan, J.G. 1994. Food Dehydration: a Dictionary and Guide. Butterworth-Heinemann Ltd. UK |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | ||||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |