Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Meyve Sebzelerin Kurutularak Dayandırılması GDA 612 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Meyve-sebzelerin muhafazasında kurutmanın öneminin anlaşılması, kurutmada su aktivitesi ve bozulma ilişkisinin kavranması ve kaliteli kurutulmuş ürünlerin elde edilmesi
Dersin İçeriği Kurutmanın Önemi, Kurutma İle İlgili Genel Prensipler, Su Aktivitesi, Sorpsiyon İzotermi, Kurutma Yöntemleri ve Kurutucular, Çeşitli Ürünlerin Kurutulması, Kuruma Sırasında Gıdanın Yapısında Meydana Gelen Değişmeler, Kurutulmuş Ürünlerde Kalite Kriterleri, Kuruma Hızı
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Meyve-Sebzeleri Dayandırılma Yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
2 Kurutma işleminde uygulanan ön işlemleri kavrar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
3 Kurutulmuş bazı meyve ve sebzelerin üretim aşamalarını ve özelliklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
4 Kurutulmuş ürünlerde kaliteyi artırmak amacıyla çalışmalar yapar ve tasarlar Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
5 Seçeceği bir meyve ya da sebzenin kurutulması amacıyla üretim aşamalarını tasarlar ve uygular Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
6 Kurutulmuş gıdalarda kalite kontrol analizlerini yapar ve uygular Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Kurutmanın Tanımı, Tarihçesi, Koruma Mekanizması
2 Su Aktivitesi
3 Sorpsiyon İzotermi
4 Hava-su karışımları ve temel ilkeler
5 Kurutmanın mekanizması
6 Kurutmada meydana gelen başlıca değişmeler ve gıda stabilitesi
7 Kurutucular ve Kurutucu Tipleri
8 Kabin ve tünel kurutucular
9 Konveyörlü ve akışkan yatak kurutucular
10 Püskürtmeli kurutucular (spray drying)
11 Dondurarak kurutma
12 Diğer kurutucu sistemler
13 Kurutulmuş ürünlerde kalite kriterleri
14 Kurutulmuş ürünlerde kalite kriterleri
Kaynaklar
Ders Notu Cemeroğlu, B. 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi (I. ve II. Cilt). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Bizim Büro Basımevi-Ankara
Kudra T, Mujumdar AS, 2002. Advanced Drying Technologies. Marcel Dekker, Inc., New York.
Mujumdar, A.S. 2000. Drying Technology in Agriculture and Food Sciences.Science Pub. İnc. USA
Barbosa-Casanovas, G. and Vega-Mercado, H. 1996. Dehydration of Foods. Chapman&Hall. New York.
Brennan, J.G. 1994. Food Dehydration: a Dictionary and Guide. Butterworth-Heinemann Ltd. UK
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6
Dersin AKTS Kredisi 6