Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yeni Ambalaj Teknolojileri GDM 555 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler

Gıda ambalajlama dersinin alınması tavsiye edilmektedir. 

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ZEHRA AYHAN
Dersi Verenler Prof.Dr. ZEHRA AYHAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu ders kapsamında gıda ambalajlama teknolojilerindeki ve malzemelerdeki güncel yeniliklerin/inovasyonların incelenmesi, yeni ambalaj malzemeleri/teknolojileri ile gıda kalitesi, güvenliği ve raf ömrü arasındaki ilişkininin incelenmesi ve analiz edilmesi ve bu alanda gerçekleşen inovatif ar-ge çalışmaları ve ticari uygulamalar konusunda bilgi ve uygulama becerisi kazandırılması hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Akıllı etiketler ve RFID sistemleri, Akıllı ambalajlama teknolojileri/akıllı malzemeler ve uygulamaları, Aktif ambalajlama teknolojileri ve uygulamaları, Biyolojik olarak parçalanabilir ambalajlar (biyopolimerler) ve uygulamaları, Yenilebilir filmler ve uygulamaları, Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme teknolojileri ve uygulamaları, Nanoteknoloji/nanomalzemeler ve uygulamaları, Elektroeğirme ve ambalaj uygulamaları

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yeni ambalaj teknolojilerinin gıda kalitesi ve güvenliğinde önemini irdeleyebileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Ödev,
2 Yeni ambalajlama teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarını tartışabileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Ödev,
3 Yeni ambalajlama teknolojileri ile geleneksel ambalajlama teknolojilerini kıyaslayabileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Ödev,
4 Bu teknolojilerin gıda sanayinde ve ambalaj sanayinde uygulanmasını irdeleyeceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Akıllı etiketler RFID sistemler, akıllı ambalajlama
2 Akıllı etiketler RFID sistemler, akıllı ambalajlama-gıda uygulama örneği
3 Aktif ambalajlama teknolojileri ve uygulamaları
4 Aktif ambalajlama-gıda uygulama örneği
5 Biyobozunur ambalajlama ve biyopolimerler
6 Biyobozunur ambalajlama-gıda uygulama örneği
7 Yenilebilir filmler ve uygulamaları
8 Yenilebilir filmler-gıda uygulama örneği
9 Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme teknolojileri
10 Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme-gıda uygulama örnekleri
11 Nanoteknolojinin gıda ambalaj uygulamaları ve nanomalzemeler
12 Nanomalzemeler-gıda uygulama örneği
13 Elektroeğirme ve gıda ambalaj uygulamaları
14 Elektroeğirme ve ambalajlama uygulamaları-gıda uygulama örneği
Kaynaklar
Ders Notu

Ders Notları (power point sunuları)

Ders Kaynakları

Novel Food Packaging Tecniques. 2003. Raija Ahvenainen.CRC Press

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 20
2. Ödev 20
3. Ödev 20
4. Ödev 20
5. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ödev 2 10 20
Performans Görevi (Seminer) 1 15 15
Final 1 15 15
Performans Görevi (Seminer) 1 15 15
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 176
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 7,04
Dersin AKTS Kredisi 6