Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Beslenme ve Yeme GDM 505 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Servis sistemlerinin yönetimi ve organizasyon prosedürleri ile ilgili bilgileri kazandırmak. Bu dersin sonunda öğrenciler gıda servis prosesleri, menü kontrolü ve mutfak organizasyonu, toplu beslenme prensipleri, hijyen /HACCP yönetimi ve kontrolü, fiyat kontrolü, hakkına detaylı bilgi sahibi olabilecektir.

Dersin İçeriği

Gıda servis kurumlarının önemi, katering sistemleri, gıda servis yönetimi, mutfak planlama ve katering ekipmanları, menü planlama, gıda satın alma, depolama ve iş güvenliği, çalışanların organizasyonu, çeşitli pişirme, hazırlama ve servis metotları, hijyen/HACCP, maliyet kontrol metotları.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Toplu beslenme uygulanan kurumları yönetme ve denetleme konularını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
2 Toplu beslenme süreçlerine ilişkin edindikleri bilgiler doğrultusunda menü denetimi ve mutfak modernizasyonunu kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
3 Satın alma, maliyet hesaplama, depolama ve kontrol tekniklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
4 Çeşitli hazırlama ve pişirme tekniklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
5 Toplu beslenme kurumlarında hijyen ve sanitasyonun önemini ve uygulanmasını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
6 Toplu yemek üreten işletmelerde kullanılan ekipmanları tanır ve kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda servis kurumlarının önemi
2 Gıda servisi ve mutfak planlaması
3 Katering ekipmanları
4 Menü planlama
5 Satın alma, depolama ve kontrol teknikleri
6 Kareing çalışanları ve organizasyonu
7 Çeşitli hazırlama ve pişirme teknikleri
8 Servis metotları
9 Hijyen ve HACCP I
10 Hijyen ve HACCP II
11 Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü I
12 Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü II
13 Toplu Beslenme Sistemlerinde İş güvenliği
14 Projelerin Sunumu-Tartışma
Kaynaklar
Ders Notu

TOPLU BESLENME YAPILAN KURUMLARDA BESLENME VE YEME DERS NOTU
OMCA DEMİRKOL

Ders Kaynakları

Endüstriyel yiyecek üretimi, Maviş, F. 2003, Detay Yayıncılık, Ankara
Toplu Beslenme tapılan Kurumlarda Çalışan personel için sanitasyon/Hijyen eğitimi. Merdol, TK ve Ark. 2003, Hatiboğlu yayıncılık Ankara.
Toplu Beslenme Teknolojisi, Yiğit, V., Duran, T. 1997, Ekin Yayıncılık, İstanbul

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi X
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 6 6
Ödev 1 15 15
Final 1 8 8
Toplam İş Yükü 141
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,64
Dersin AKTS Kredisi 6