Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Patojenleri GDA 501 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri genel Mikrobiyoloji, Gıda Mikrobiyolojisi
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU
Dersi Verenler Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıda kaynaklı patojen bakteriler, küfler, virüsler, ve parazitler ve neden olduğu hastalıklar hakkında öğrenciler ayrıntılı olarak bilgilendirilecekler.
Dersin İçeriği Bu ders gıda kaynaklı patojen bakterilerin, küflerin, virüslerin ve diğer gıda patojenlerinin özelliklerini, zehirleme mekanizmaları ve korunma yöntemlerini içeriyor.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda patojenleri hakkında genel bilgiye sahip olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
2 Hangi patojenin hangi gıda türünde bulunabileceğini ve hangi çeşit zehirlenmeye neden olabileceğini tespit edebilir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
3 Patojenlerin gıda içerisinde büyümesini engelleyici yöntemlerden haberdar olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
4 Patojenlerin gıdadan izolasyon yöntemlerinden haberdar olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
5 Patojenlerin zehirleme mekanizmasını bilir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
6 Patojenlerin hangi şartlarda üreyebileceği hakkında fikir sahibi olur Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Patojen bakterilerine giriş ve zehirlenme mekanizması
2 Escherichia coli, Escherichia coli O157 : H7
3 Campylobacter jejuni
4 Shigella ve Yersinia türleri ve patojeniteleri
5 Salmonella türleri
6 Brucella ve Vibrio türleri
7 Listeria monocytogenes
8 Staphylococcus aureus
9 Bacillus türleri
10 Clostridium türleri
11 Diğer fırsatçı patojenler
12 Mikotoksikozis
13 parazitler
14 Virüsler
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Foodborne Pathogens:Hazards, Risk Analysis and Control, 2001, edited by Clive Blackburn
and Peter McClure
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 30
1. Performans Görevi (Seminer) 10
2. Kısa Sınav 10
2. Performans Görevi (Seminer) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 70
1. Final 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 15 15
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 151
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,04
Dersin AKTS Kredisi 6